Skip to content

Izložba fotografija 39. ZAGREB SALONA

Zagreb Salon – međunarodna izložba fotografija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Fotokluba Zagreb

Hrvoje Mahović

Godina 2020. po mnogočemu je promijenila naš pogled na svijet i način života, a dva  iznimno teška događaja utjecala su na rad i djelovanje Fotokluba Zagreb. Prvo je pandemija Corona virusa onemogućila međusobna druženja, organizaciju izložbi i ostalih aktivnosti u kulturnom životu građana, a onda je razoran potres 22.3.2020 pogodio Zagreb i teško oštetio staru povijesnu jezgru grada u kojoj je smješten Fotoklub. Galerija i prostorije kluba pretrpjele su takva oštećenja da nisu bile sigurne za boravak te su zahtijevale veće građevinske intervencije.

Naizgled, ova  dva događaja bila bi opravdani razlog da se na dulje vrijeme prekine rad Kluba, međutim mi se nismo predali!

Usprkos svim nedaćama, zabranama okupljanja i uništenim prostorijama, mi smo u ovoj godini, na malo modificirani i prilagođeni način, organizirali uglavnom sve planirane aktivnosti, a uz to organizirali i neke nove. Prvih mjeseci intenzivno smo organizirali virtualne sadržaje: skupne izložbe fotografija članova Kluba, predstavljanje pojedinih autora, edukacije i drugo. Zahvaljujući prijateljskim klubovima i galerijama koji su nam ustupili svoje prostore, u par mjeseci organizirali smo čak 10 izložbi.

Obzirom da su klupske prostorije jako oštećene u potresu, krenuli smo u nimalo laganu pripremu projektne dokumentacije kako bi se moglo pristupiti sanaciji Kluba. Kao neprofitna udruga, koja nema vlastitih prihoda, pokrenuli smo veliku akciju skupljanja donacija. Akciji su se odazvali mnogi članovi kluba, prijateljski klubovi iz zemlje i inozemstva, inozemni partneri te pojedinci iz Australije, Austrije, Brazila, Italije, Južne Koreje, Katara, Kine, Srbije, Švicarske, Velike Britanije. Zahvaljujući donacijama, u rujnu smo krenuli  s građevinskim radovima, a do kraja godine vratit ćemo se u naše prostorije.

U ovoj, turbulentnoj i neizvjesnoj godini, uz sve probleme koje smo morali rješavati, intenzivno smo radili na organizaciji 39. Zagreb Salona, koji je ove godine po mnogočemu bio rekordan. Na natječaj je pristiglo ukupno 5934 fotografija od 452 autora iz čak 44 zemlje diljem svijeta. Veseli nas da smo u ovim iznimno teškim uvjetima uspjeli nadmašiti prethodni, isto tako rekordni Zagreb Salon. U svojoj dugoj tradiciji, Salon je postao prepoznatljiv po izložbi nagrađenih radova koja se uvijek održava u nekoj od kulturnih ustanova u Zagrebu i kvalitetnom tiskanom katalogu. Ove će se godine izložba održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

See also  Opatijska povijest iz privatnih zbirki

Možda ste se zapitali kakva je ovo naslovna stranica kataloga i zašto, kao inače, na njoj nema nagrađene fotografije?

Vjerujemo da vam je nakon čitanja ovog teksta jasnija naša ideja! Obzirom da je 2020. bila posebna, izuzetno teška, nepredvidiva i naporna godina, htjeli smo pokazati jedan zid ranjenog Fotokluba Zagreb kao podsjetnik budućim generacijama da uvijek treba ići dalje i nastaviti tradiciju kluba dugu 128 godina.

Fotoklub Zagreb u Ilici 29/III ima tradiciju iz dalekog 19. st. i među prvim je foto-klubovima u Europi. Bijenalna međunarodna izložba ZAGREB SALON vrlo je cijenjena i u svijetu prepoznata, što ilustriraju i ovogodišnje brojke (pandemiji usprkos!): prijavilo se 452 autora iz 44 zemlje s blizu šest tisuća radova (točnije 5934 fotografije). Stručni žiri za 39. ZAGREB SALON odabrao je 104 fotografije za izložbu i sveukupno će biti dodijeljeno 86 nagrada. Prenijeli smo vam tekst iz kataloga kojeg je napisao organizator, Hrvoje Mahović, predsjednik Fotokluba Zagreb. S izborom ovih 10 fotografija htjeli smo prezentirati međunarodne autore i njihove radove, jer se oni u našoj sredini rijetko mogu vidjeti. Izložba 39. ZAGREB SALONA ostaje otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici do 31.12.2020.

www.facebook.com/fotoklubzagreb
www.instagram.com/fotoklubzagreb/

Pripremila prim. dr. Vlasta Štalekar