Mjere nisu uvedene na vrijeme, stopa smrtnosti je velika, zdravstveni sustav treba pomoć

Sadašnja kriza predstavlja najozbiljniji izazov od vremena Domovinskog rata za cijelu Hrvatsku i svi trebamo zajednički raditi u očuvanju zdravlja, socijalno ugroženih, gospodarstva, što će spriječiti ne samo velike ljudske gubitke, nego i štete u ekonomiji i financijskoj stabilnosti zemlje

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, za HRT-ov je portal komentirao nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj poručivši da smo ovakvu stopu smrtnosti u studenom sigurno mogli umanjiti da smo potrebne mjere uveli na vrijeme.

– Nažalost, današnji brojevi od 74 umrlih, ukupno 1786, su vrlo, vrlo visoki. Trebamo hitno pomoći zdravstvenom sustavu (mobilizacijom svih zdravstvenih djelatnika, ali i financijskim sredstvima) jer je sustav preopterećen. Potrebna je uistinu globalna aktivacija svih građana da shvate da ti brojevi mogu rasti i preko stotinu mrtvih dnevno, što bi bio psihološki šok za mnoge građane, a posebno stručnjake koji već dugo upozoravaju na alarmantnost situacije u Hrvatskoj. Sjetite se da smo u proljeće imali ukupno 108 umrlih unutar četiri mjeseca pandemije. Zašto? Jer smo stručno reagirali i bili uvijek ispred virusa pravilnim mjerama, kaže Đikić.

– Hrvatska u posljednjih 14 dana ima incidenciju od 1040,3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika prema statistici Europskog centru za kontrolu bolesti (ECDC). Gori od nas je jedino Luksemburg s 1210,1 zaraženog na 100 tisuća stanovnika. Iza nas su sada i Slovenija i Austrija, koje su uvele stroge mjere koje počinju lagano davati rezultate, dodaje.

Njegovu prognozu od 1538 preminulih u Hrvatskoj do kraja studenog neki su smatrali pretjeranom, a brojka je na kraju još i veća.

– Moje prognoze uopće nisu bitne. Važnije su bile poruke koje je slalo sedam strukovnih udruga liječnika, epidemiologa i drugih u Hrvatskoj o ozbiljnosti situacije. Ovakvu stopu smrtnosti u studenom smo sigurno mogli umanjiti da smo uveli na vrijeme upravo mjere koje su strukovne organizacije i mnogi članovi Znanstvenog savjeta tražili od Vlade. Također veliki problem je danas vjerodostojnost podataka koje dobivamo testiranjem, na što su također jasno ukazivali brojni epidemiolozi u RH. Već duže vrijeme imamo oko 30% pozitivnosti na ukupnom broju testiranja, što znaci da ne možemo pratiti lokaciju širenja virusa jer je virus svuda oko nas, upozorio je Đikić.

Đikić je kontinuirano naglašavao da se trebaju uvoditi nova testiranja još od ljeta, kada smo se mogli bolje pripremiti. Imamo li problem u kapacitetu testiranja ili i načinu testiranja?

– Premijer Plenković je naglasio s uvođenjem zadnjih mjera da je neophodno uvesti i više testiranja. Posebno je važno uvesti transparentna pravila tko vrši testiranja i koga se treba testirati, te regulirati maksimalno dopuštene cijene i uvjete testiranja za državne, ali i privatne laboratorije. Svi testirani rezultati trebaju biti dio službene statistike jer ćemo samo tako na temelju točnih brojeva moći predvidjeti situaciju u sljedeća tri-četiri tjedna. Savjetovao sam premijeru da trebamo uvesti oko 20.000 testiranja dnevno u sljedećih 10-15 dana, što će biti prvi korak da ponovo brojevima budemo ispred virusa i uvidimo lokalne opasnosti. Tada ćemo moći definirati i točne parametre incidencije zaraženih od 200 ili 500 ili 1000 na 100.000 stanovnika, prema čemu ćemo uvoditi i nove učinkovitije mjere ako treba i prije 21. prosinca, rekao je Đikić.

Kaže i kako ne želi iznositi predviđanja za kraj prosinca jer su brojke vrlo visoke, posebno ako se ovaj trend nastavi.

– Sada je najvažnije motivirati Vladu RH, sve političke opcije i građane da shvate opasnosti koje su ispred nas. Sadašnja kriza predstavlja najozbiljniji izazov od vremena Domovinskog rata za cijelu Hrvatsku i svi trebamo zajednički raditi u očuvanju zdravlja, socijalno ugroženih, gospodarstva, što će spriječiti ne samo velike ljudske gubitke, nego i štete u ekonomiji i financijskoj stabilnosti zemlje, zaključio je Đikić. Autor: B.A./HRT

Vikend umjetnosti u Baški

Vikend umjetnosti u Baški

Josip Restek: ImpresijeOtvorenje izložbe u galeriji Zvonimir26.6.2021. u 21h Ove subote u bašćanskoj galeriji Zvonimir otvaramo izložbu Josipa Resteka, renomiranog hrvatskog akademskog slikara, grafičara,…