MORE, OBALA, OTOCI – ciklus Mladena Žunjića

Suvremeni hrvatski umjetnik,zagrebački slikar Mladen Žunjić, predstavio je ovih dana svoj novi, vrlo nadahnuti ciklus ekspresionističkih apstrakcija naziva MORE, OBALA, OTOCI

Miroslav Pelikan

Riječ je o ciklusu ulja i akrila na platnu velikih formata 150x100cm.

Žunjić ističe refleksiju noćnog i svjetlog neba u odrazu mora, sjena i mrlja i razlijevanju boja. Uglavnom su to memorirani razni oblici ptica,otoka te morskih trava rađene tehnikom action painting slikarstva, oblikovanih velikim površinama čiste boje neba i mora.

Ova tehnika Žunjićevog slikarstva nastala je pod utjecajem američkog slikara Jacksona Pollocka koji je bio začetnik tog stila u apstraktnom slikarstvu.

U ovim slikama Žunjić je dosegao visoku razinu osobne izvornosti, znatno se udaljavajući od utjecaja drugih autora, stvarajući zaseban, gotovo egzotičan ali i logičan svijet, koji živi, tu, negdje,pored nas, samo ga treba moći opaziti.

Kolor je i u ovom ciklusu vrlo značajan, možda bi bilo bolje reći, iznimno naglašen jer boje tvore Žunjićeve imaginacije, one kreiraju i oblike i gibanje karakteristiučne energije, koja poput sjene prati sve izvedbe ovoga slikara.

Ovaj ciklus je zanimljiv i po tome, što se Žunjić poslužio svakodnevnim prizorima i elementima života, od neba i ptica, mora i otoka.

U središtu pozornosti je krajobraz, usamljeni otok ili otoci proviruju iz mora, dok jata glasnih ptica natkrivaju cijeli prostor.

Je li ovo uvod u povratak figurativnom?

Očito je, autor sve više postaje svoj, samosvojan, kako u odabiru motiva tako i u pristupu realizaciji slikarske ideje.