Prvi pacijenati u šatorima, respiratori počinju nedostajati

Prvih nekoliko pacijenata oboljelih od covida-19 smješteno je u utorak u večernjim satima u vojne šatore postavljene u krugu Opće bolnice Varaždin

Upravo je nedavno ravnatelj bolnice Nenad Kudelić najavio da će se šatori najvjerojatnije uskoro početi koristiti. Prema njegovim riječima, šatori služe za smještaj pacijenata u tranzitu, koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik. Radi se o tri vojna šatora opremljenih dodatnom instalacijom s kisikom. U te šatore može biti smješteno 30 pacijenata.

Više o svemu biti će riječi na sutrašnjoj konferenciji za novinare Opće bolnice Varaždin u 8.30 sati. Na konferenciji za novinare najavljen je i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji stiže u Varaždin pružiti potporu zdravstvenim djelatnicima Opće bolnice.

Velik broj novozaraženih u Varaždinskoj županiji nastavio se i dalje. Tijekom posljednja 24 sata evidentirana su 242 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 534 uzoraka.

Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1786 novih slučajeva što je najviše do sada od početka epidemije, a broj novozaraženih unutar 7 dana na 100.000 stanovnika je time dostigla vrijednost od 1060, što je i dalje najviša vrijednost među svim europskim regijama.

Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 201 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 70 na odjelu infektologije, a 10 na ostalim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 55 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu. (Hina)

Tu je ratno stanje, razmišljali smo koga staviti na respirator

U sisačkoj Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” je kritično, a liječnici su bili primorani da moraju razmišljati o tome koga će staviti na respirator pa im je u zadnji tren u pomoć uskočila zagrebačka Klinika za infektivne bolesti koja im je preuzela jednog pacijenta.

Indexu je to otkrila liječnica sisačke bolnice i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit.

Nakon što je jučer ravnatelj sisačke bolnice rekao da je situacija u njihovoj bolnici kompleksna, ali daleko od toga da je dramatična, dr. Šmit je istaknula kako riječ kompleksna treba iza sebe imati značenje.

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović naglasio da svakodnevno u bolnicu dolazi veliki broj zaraženih koronavirusom s teškom i srednje teškom kliničkom slikom za koju je potrebna hitna hospitalizacija.

Istaknuo je kako poseban problem čine teški bolesnici jer zahtijevaju uporabu respiratora. Dodao je kako su imali problem jer su kapaciteti bili prepunjeni. Kazao je da bolnica trenutno ima 53 bolesnika koja su hospitalizirana, a od toga ih je 11 na respiratoru.

“Dogodilo se da su naši kapaciteti bili prepunjeni, ali ni tad nismo bili sami. Već na prvi poziv javili su se resorni ministar i njegovi pomoćnici te smo uz njihovu pomoć prebacili jednog bolesnika u KB Dubrava, a sutra nas očekuju novi respiratori”, kazao je ravnatelj Dujmenović javlja Index.