Pusti me da vrištim

Ovih dana razmišljam o inicijativi Marinka Sudca u skladu s poznatom strategijom Virtualnog muzeja avangardne umjetnosti i Instituta za istraživanje avangarde

Nadam se da ovaj prijedlog neće zaživjeti jer ako sam dobro shvatila onu jednu Kožarićevu instalaciju koja nosi naziv Nazovi je kako hoćeš iz 1971. godine a visoka je trideset metara željeli bi nabiti na križanje između Savske i Vukovarske ulice.

Navodno ako bi se to ostvarilo ispod te ogromne skulpture bi prolazili tramvaji. Struka kaže da je to sjajna ideja. A jel ja mogu reći kao nestruka koja inače posjećuje redovito izložbe što mislim o tome? Svaka čast nedavno preminulom gospodinu Kožariću, ali meni je ova skulptura užasna. Moram reći da me hvata strah od samog pogleda na nju. Pa te strahote će se bojati ne samo djeca već i odrasli ako je bilo gdje u gradu Zagrebu postave. Pa Zagreb je već dovoljno devastiran a sad ga s ovom skulpturom žele unakaziti. Svaka čast avangardnim skulpturama ali što je previše je previše. Pogledajte u Parizu Slavoluk pobjede s koliko je profinjenisti izgrađen i na koje mjesto je s promišljanjem i pažnjom tamo postavljen i da ne narušava sklad prekrasnog Pariza. A pogledajte gdje bi nabili ovo? Pogledajte na što Vas podsjeća ova Kožarićeva instalacija? Mene podsjeća na vrata smrti a oni bi željeli da ispod nje prolaze tramvaji. Oprostite, ali ta skulptura izgleda totalno sotonski i masonski. A koliko bi to postavljanje te strašne skulpture koštalo i tko to treba sad zaraditi na tome? Nadam se da će Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić ipak biti toliko razumni da ovu zastrašujuću skulpturu ipak neće postaviti u Zagrebu a najmanje u Vukovarsku gdje svake godine palimo svijeće za žrtve Vukovara. Ovo je ujedno i apel Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću da ne podliježu ovakvim inicijativama. Zagreb i građani Zagreba su već dovoljno depresivni a grad uništen potresom nemojte ga još ovako unakaraditi. Znam da vi svi gradski oci nemate vremena i ne posjećujete ni muzeje ni galerije ali molim Vas da pronađete ipak malo vremena i da pogledate ljepotu i profinjenost Meštrovićevih i Kršinićevih skulptura i nadam se da ćete vidjeti razliku između njihovih prekrasnih skulptura i ovog rugla. Molim Vas ljudi, nemojte nam i ovime još dodatno uništiti Zagreb. Savjetujte se s pravim arhitektima, slušajte arhitekte poput gospodina Gamulina koji su profesionalci a ne dadevastirate Zagreb. Pogledajte i stare fotografije Zagreba, pogledajte njegovu staru ljepotu. Nemojte da u Zagrebu prevladava estetika ružnog zato ako je netko u nekom velegradu vidio neku sličnu apstrakciju, morate znati da su velegradovi velegradovi i da je jedno neki američki velegrad koji ima mogućnosti na svojim velikim prostorima izdržati takvo apstraktno čudo a Zagreb je mali grad i mali grad ne može izdržati takvu i to ružnu instalaciju. Pa je li moguće da u nazovi struci postoji toliko nestruke i nerazumnosti?

Pa ta instalacija Nazovi me kako hoćeš izgleda kao da je proizišla iz crtića obitelj Kremenko.

Urazumite se.

Zagreb, 23.11.2020. Nives Puhalo