Uhlik – graditi i slikati grad

Izložba slika zagrebačkog arhitekta i akademskog slikara Vinka Uhlika može se pogledati do 28.11.2020 u kući arhitekture “Oris” u Zagrebu. Predstavljene su 42 slike koje predstavljaju autorov opus od 60 godina slikarstva. Izložba u “Orisu” organizirana je na poziv arhitekta Andrije Rusana nakon promocije Uhlikove  monograafije „Graditi i slikati grad“.

Pripremio: Tomislav Radić

Vinko Uhlik godine1957. diplomirao je slikarstvo u klasi profesora OTONA POSTRUŽNIKA na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Godine1958.prvi put izlaže u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u grupi „Zagrebački krug“.

Od 1959. do 1961. izlaže sa grupom „Staza“ i „15  Mladih“ u Modernoj galeriji u Zagrebu te u Dioklecijanovoj palači u Splitu.

Od 1958. godine redovno strudira arhitekturu koju diplomira 1965. godine, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u klasi prof. VLADIMIRA TURINE.

Dizajnira tipske montažne fasade, ulaze u objekte, tipske stanove što se sve primjenjuje u izgradnji velikog broja četverokatnica i osmerokatnica u Zagrebu.

Samostalno projektira škole,dječje vrtiće, robnu kuću (Zapruđe, Utrina, Trnsko, Borongaj, Velika Gorica, Jarun i drugdje).

Likovno uređuje stručne časopise JUGOMONT, PREFABRIKATI, List Hrvatske matice iseljenika, monografiju Brača i drugo.

Od 1965. sve se intenzivnije bavi arhitekturom i urbanizmom na velikim gradskim natječajima i projektima centra i pojedinih gradskih naselja.

Sa suradnicima radi i gradi ZAPRUĐE, UTRINU, SIGET i SREDIŠĆE u kojem i sada živi sa suprugom.

Godine 1984. registriran je pri Organizaciji Ujedinjenih naroda  kao expert OUN iz područja urbanizma,arhitekture i pejsažne arhitekture -stupanj stručnosti P.5. (najviši profesionalni stupanj).

Slika i izlaže na skupnim izložbama u Zagrebu, Splitu,Hvaru, Bolu na Braču, Makarskoj, Tribunju i Zlarinu.

Grupno i samostalno izlaže u Londonu, Rimu, Bornemouthu, Stuttgartu i Aalborgu (Danska u sklopu multikulturalne priredbe Hrvatska i Danska godine 1997.)

Pretežno radi u tehnikama tempere, guacha i akvarela.