Slikoskulpture velikog formata Bojana Doleneca

Akademski slikar Bojan Dolenec u proteklom je razdoblju posvetio dosta vremena jednom svom, unikatnom, nesvakidašnjem dijelu opusu, ciklusu slikoskulptura

Miroslav Pelikan

Kombinacija lesonita, alabastera i akrila u najnovijem opusu na velikom fomatu, 100 x 100 cm i 100 x 40 cm, vođena vještinom nadahnutog umjetnika, rezultirala je izazovnim i zanimljivim likovnim rješenjima s motivima preuzetim iz prirode, ali i imaginarnim.

Novi ciklus slikoskulptura Bojana Doleneca sugestivno je osvježenje u aktualnoj domaćoj umjetničkoj produkciji

Ciklus slikoskulptura Dolenec posvećuje prirodi, poticajnom slavonskom okruženju u kome sa svojom obitelji živi i radi, fragmentima svakodnevnih meteo uvjeta, koji na njegovim reljefima imaju posebno dramatično ozračje, gotovo neizbježno, sudbinsko.

Prisustvo vode, mora, rijeka, česta je pojava u opusu Bojana Doleneca, taj sudar, dodir tla i vode uz raskriljeno plavetnilo nebo ,mir koji se za trenutak pretvara u nemir, tišina koja se u trenu razbukta u tutanj.

Posebno je zanimljiv reljef prekriven zlatnom bojom, koji nalikuje mapi legendarnog El Dorada,zemlji zlata, raznolikih vijuga,neravnina, granica, naizgled prazne površine.

Novi ciklus slikoskulptura Bojana Doleneca sugestivno je osvježenje u aktualnoj domaćoj umjetničkoj produkciji, vrlo samosvojno i izvorno.