Ljubomir Radovančević – Hommage Jordanu

Izložba slika prim. dr. sc. Ljubomira Radovančevića posvećena je velikom hrvatskom slikaru Vasiliju Josipu Jordanu i organizirana je u okviru projekta 65 plus

Izložbu je postavljena u prostoru Knjižnice Augusta Cesarca, Šubićeva 40/II od 9. do 28. studenoga 2020. godine. Možete je razgledati u radno vrijeme Knjižnice, ponedjeljak – petak 08,00-20,00 i subotom 08,00-14,00 sati ili online OVDJE!

Pogledajte katalog izložbu!

Prim. dr. sc. Ljubomir Radovančević, neuropsihijatar i psihoterapeut u miru, rođen je 1941. godine u Osijeku. Slika, kako sam kaže „oduvijek”. U štafelajno slikarstvo i tehnologiju uvela ga je Nada Pivac, kasnije profesorica Likovne akademije u Sarajevu, a slikarstvo je učio kod Olje lvanjicki, Jovana Gojkovića, Stjepana Brlošića, Dubravke Babić, Miloša Popovića, Saše Forenbahera i dr. U kiparske tehnike uveli su ga Vera Dajh Kralj, Ante Despot, Nikola Pečko, Nedjeljko Mađer i dr. Godine 1980. magistrirao kao likovni psihoterapeut: „Likovni radovi psihički bolesne djece”. Kao član INSEA – Međunarodnog instituta za edukaciju u umjetnosti, jedan od osnivača Jugoslavenskog centra za likovnu terapiju i dopredsjednik Hrvatskog vizualno-likovnog društva od osnutka. Predavao je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kolegije iz područja likovne terapije. Cijeli život, na brojnim putovanjima nalazi motive i inspiraciju za slikanje. Gost je uglednih likovnih kolonija te je izlagao na dvjestotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u domovini i inozemstvu, a radovi mu se nalaze u nizu privatnih zbirki diljem svijeta. Također piše haiku poeziju, a za svoj umjetnički i profesionalni rad nagrađen je nizom domaćih i međunarodnih priznanja.
Slika u raznim tehnikama, mahom u fazama i ciklusima ponajviše prirodu, pejzaže, vedute i portrete.

Ira Tuzlančić