Skip to content

Održan dan susjedstva Krk – Tancaj 2020

Središnji program susjedstva Krk, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održan je ove subote 14. studenog 2020.

Dan susjedstva Krk pod nazivom Tancaj 2020 odvio se u poslijepodnevnim satima, u centru Krka, gdje je foto i video materijalom predstavljeno europsko sujedstvo Krka Riga Folk dancing club iz Latvije. Istovremeno, održan je i program ‘Tko hoće, neka kaže – boće!’ u sklopu kojeg su se okupljeni mogli upoznati s boćanjem, uz neizostavnu demontraciju.

Uslijedio je mimohod pod vodstvom KUD-a Poljica od gradske rive do Trga Kamplin, nakon čega je održan i protokolarni dio programa u kojem su sudjelovali voditelj udruge Kreativni Krk Luka Adžić-Kapitanović, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Ovom je prilikom i vremenska kapsula 27 susjedstava, koja će se po završetku predstavljanja svih susjedstava pohraniti na 100 godina, predana u ruke tima susjedstva Krk, od strane načelnika Općine Lovran, prethodnog domaćina, Bojana Simoniča.

U sklopu programa Tancaj 2020 prikazan je i atraktivan kratkometražni film „Inkorničata“, koji proučava subjekt koji se nalazi izvan zadanog konteksta. Kreativni trio Andreju Brozović Adžić-Kapitanović, Maka Murtića i Boruta Brozovića spojio je sam grad Krk gdje godinama borave u svoje slobodno vrijeme. Istraživački duh, ljubav prema gradu i otoku Krku, njegovoj kulturi i tradiciji kao i potreba za umjetničkim izražavanjem temelj su ove glazbeno – scenske suradnje.

Dan susjedstva Krk završio je na Trgu Kamplin, uz vino i glazbu.

Nositelj inicijative susjedstva Krk je Udruga Kreativni Krk. Partneri su Grad Krk, Centar za kulturu grada Krka i Turistička zajednica grada Krka, a europsko susjedstvo je Riga Folk-Dancing Club  iz Latvije.

Lena Stojiljković