Proslavljen Dan grada Trogira

Grad Trogir, 14. studenog proslavio je svog zaštitnika svetog Ivana Trogirskog i Dan grada

Dan grada Trogira i njegovog zaštitnika obilježava se tradicionalnom manifestacijom “Stivanja” koja traje od 12. do 15. studenog i tijekom koje Trogirani i njihovi gosti brojnim događanjima slave svoga zaštitnika.

Svečano misno slavlje, u subotu od 10.30 sati, na Trgu Ivana Pavla II predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije Petar Palić, uz koncelebraciju trogirskog dekana i katedralnog župnika don Vinka Sanadera, fra Matije Matoševića, don Jurice Petkovića, don Dražena Balića i don Domagoja Markića uz nazočnost ograničenog broja vjernika zbog epidemioloških mjera. Na misi je pjevao Katedralni zbor predvođen maestrom Marinom Ugrinom. Misu u 8 sati služio je don Mirko Šakić, a tradicionalno hodočašće vjernika iz Primoštena predvodio je njihov župnik don Jurica Petković uz pjevanje njihovog zbora. Večernju misu u 19 sati služio je don Jure Lovrinčević.

Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović, na poziv trogirskog gradonačelnika Damira Rilje, tim povodom prisustvovao je svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Kuli Kamerlengo.

Sveti Ivan Trogirski (1031.- 1111.), kršćanski svetac, trogirski biskup u 11. stoljeću. Bio je benediktinac na Cresu, u samostanu sv. Petra u Osoru. Iz razloga što je došao iz Osora (pa se javlja u ispravama kao Auserinus ili Osorinus), javila se kriva tvrdnja da je sv. Ivan potjecao iz poznate rimske obitelji Orsini. Bio je u pratnji papinog poslanika koji je prolazio južnohrvatskim krajevima, među ostalim i Trogirom. Tada su Trogirani zamolili da im postavi Ivana za biskupa, jer je njihova biskupija bila ostala bez biskupa. Poslanik je uslišio njihove molbe, a posvećenje za biskupa je učinio Lovro, splitski nadbiskup, inače također redovnikom u osorskom benediktinskom samostanu sv. Petra.

Ivan je razvio živu pastoralnu djelatnost. Zastupao je hrvatsku orijentaciju dalmatinskih gradova. Iz tog razloga se Ivan Trogiranin i nadbiskup Lovro javljaju na ispravama hrvatskih kraljeva Krešimira, Zvonimira i Stjepana II. Zaslugom sv. Ivana hrvatsko-ugarski kralj Koloman nije razorio Trogir 1105., jer ga je sv. Ivan uspio odvratiti od toga. Grob mu se nalazi u trogirskoj katedrali (Kapela Svetog Ivana Trogiranina). Blagdan sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira, svečano se slavi 14. studenog. hr.wikipedia.org

Pogledajte Trogir na fotografijama dr. Danijele De Micheli Vitturi