Marinko Jelača: Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE

Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo unutar kojih interpretira postulate života

Poznati splitski akademski umjetnik Marinko Jelača diplomirao je kiparstvo 1985. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a u svom radu se primarno izražava u mediju grafike. Osim grafičkog tiska bavi se i drugim tehnikama kao što su gravura na drvu, skulpture, pastel i terakota. Autor se zagrebačkoj publici po prvi put predstavlja recentnim radovima unutar kojih propituje čovjekov odnos s prirodom inspiriran prvenstveno bogatstvom i ljepotom života, te njegovim beskrajnim oblicima i bojama. Marinko Jelača je izbor recentnih radova podijelio u četiri tematske cjeline: uterus, godovi, anima i homo unutar kojih interpretira postulate života. 

Posebnost ove izložbe leži u činjenici da naglasak nije na samim grafičkim listovima, već na samim gravurama u boji na lesonitu. Matrice kao temelj stvaranja koje, kako sâm umjetnik kaže, imaju isti, a možda i veći značaj od samog otiska na grafičkim listovima postaju glavni fokus izložbe. Iako su matrice sredstvo u procesu nastanka (dok se završnim radom smatra otisak), upravo u njima leži bogatstvo kreacije i oblikovanja, a tragovi samog djelovanja metafora su života u nastanku. Tako da će posjetitelji imati jedinstvenu priliku u izložbenom prostoru galerije na postamentima pomno promotriti gravure uz pomoć koji je nastao niz grafičkih otisaka predstavljenih na zidovima galerije Idealni grad.

U Galeriji Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad može se razgledati samostalna izložba akademskog umjetnika Marinka Jelače pod nazivom “Grafička razmišljanja – CIRCULUS VITAE”. Izložba traje do 25. studenog 2020. i može se pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati.

Sonja Švec Španjol