Preminuo legendarni pjevač Krunoslav Kićo Slabinac

Glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac (76) umro je u petak ujutro u KBC-u Zagreb, gdje se liječio od kolovoza, potvrđeno je iz bolnice

Kićo je primljen početkom kolovoza, ugrađene su mu premosnice, ali se oporavak zakomplicirao i doveo do najtežeg ishoda.

Glazbenik u čijim su interpretacijama zaživjele i do danas ostale omiljene brojne pjesme, u rasponu od rocka preko zabavnih do narodnih i tamburaških, glazbenu karijeru počeo je u rock bendovima, najpoznatiji od njih je sastav Dinamiti.

Rođeni Osječanin, nakon povratka s odsluženja vojnoga roka, svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Poznat je po pjesmama Zbog jedne divne crne žene, Pjevat će Slavonija, Inati se Slavonijo i mnogim drugim.

Prvi put nastupio je na Splitskom festivalu 1969., a slijedili su Opatijski festival te predstavljanje Jugoslavije na Eurovizijskom natjecanju u Dublinu 1971. Niz tadašnjih uspjeha okrunio je hitom, vlastitom skladbom Zbog jedne divne crne žene te dosegnuo status jednog od najpopularnijih pjevača tadašnje države.

  • Nakon boravka u SAD-u 1970-ih, usmjerio se više na narodnu glazbu, gdje je također ostvario važne uspjehe, ovjekovječivši neke od najljepših slavonskih i tamburaških skladbi, piše Hrvatska glazbena unija.

Kićine jedinstvene energije prisjećamo se uz ulomak iz posebnog izdanja emisije A strana emitirane na Silvestrovo 2018. godine:

Tijekom karijere Kićo je surađivao s brojnim autorima, pa njegove pjesme potpisuju Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i drugi.

Brzojavi sućuti premijera i predsjednika Sabora

Izraze sućuti obitelji glazbenika Krunoslava Kiće Slabinca uputili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:

  • Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku poznatoga hrvatskog glazbenika, gospodina Krunoslava Kiće Slabinca. Pet desetljeća njegove plodne glazbene karijere pamtit ćemo po mnogim uspješnicama uz koje su rasle i plesale generacije. Hrvatska glazbena scena izgubila je sjajnog i svestranog glazbenika, koji je i kao saborski zastupnik dao svoj doprinos hrvatskom političkom životu, naveo je premijer Plenković.

Izraze sućuti i poštovanja obitelji Krunoslava Slabinca Plenković je izrazio u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istakno je da je riječ o jednom od najvećih i najtalentiranijih hrvatskih glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni.

  • Gospodin Kićo Slabinac svojim svestranim glazbenim umijećem, kao pjevač, gitarist, aranžer i skladatelj, tijekom svoje dugogodišnje uspješne karijere zasluženo se istaknuo kao jedan od najpopularnijih glazbenika ne samo u Hrvatskoj već i šire, istaknuo je Jandroković.

U nasljeđe nam je ostavio brojne popularne izvedbe koje će zbog autentičnog i iskrenog izričaja zauvijek živjeti kod brojnih naraštaja njegove publike.

  • Kiću Slabinca pamtit ćemo i po njegovu političkom angažmanu te doprinosu razvoju višestranačja u Hrvatskoj, kao zastupnika Hrvatskoga sabora u trećem sazivu, napomenuo je Jandroković.

Podsjetimo, Slabinac je bio je saborski zastupnik HDZ-a u Zastupničkom doma od 1995. i član njegova Odbora za ljudska prava i prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina.

Od Kiće se opraštaju kolege i prijatelji te mnogobrojni poštovatelji, među njima i glazbeni umjetnik Ante Gelo koji je na Facebooku objavio:

  • Toliko me slome odlasci ljudi koje volim. Samo ti želim reći da si mi uvijek bio pravi glazbenik, primjer i jedan od najdražih vokala. Neke tvoje pjesme su tkanje i mog života i ne mogu bez njih. Hvala ti, stoji u Gelinoj objavi.

Autor: Hina/V.M./HRT