Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora!?

Imamo li dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora za hrvatske građane? Najvažnije što je država mogla, trebala i morala osigurati – nadamo se da jest, ali nadamo se i u Božju pomoć

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da će u Hrvatskoj opet biti više od 3000 zaraženih koronavirusom i apelirao na poštivanje epidemioloških mjera kako ne bi uvodili restriktivnije mjere, te poručio da je trenutno situacija pod kontrolom.

“Pozivam sve građane na pridržavanje svih epidemioloških mjera koje smo donijeli. Sadašnja situacija je sigurno najteža od početka epidemije i svi imamo odgovornost da svojim ponašanjem učinimo sve što možemo da ove visoke brojke smanjimo što prije”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Dodao je da su mjere koje su donijeli prije dva tjedna značajno usporile širenje epidemije te da situacija u Hrvatskoj nije tako loša kao u drugim zemljama, ali je ozbiljna. Pet županija trenutno provodi strože mjere od propisanih na nacionalnoj razini.

”Ako želimo izbjeći daljnje pooštravanje mjera, jedino je rješenje osobna odgovornost. Vjerujemo da to možemo postići zajedničkim naporom, sadašnjim mjerama i odgovornim ponašanjem”, istaknuo je premijer.

To se postiže na dva načina, podsjetio je. Prvi je fizička distanca koja znači izbjegavanje fizičkih kontakata, održavanje potrebnog razmaka i nošenje maski. Drugi način je socijalna distanca koja podrazumijeva manje prijateljskih i rodbinskih druženja te manje kontakata koji nisu nužni.

“To nisu velike žrtve kada ih usporedimo s trudom i požrtvovnošću koju pokazuju liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje”, istaknuo je Plenković. 

Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora

Trenutno je situacija pod kontrolom iako broj hospitaliziranih raste, što je rezultat porasta broja zaraženih od prije desetak dana, no taj porast usporava. Imamo dovoljno bolničkih kapaciteta, kreveta i respiratora. Zdravstveni sustav radi pod opterećenjem, ali nije pred slomom, ustvrdio je.

U upravljanju epidemijom najvažnije je izbjeći kritične situacije za funkcioniranje zdravstvenoga sustava, zbog čega druge zemlje idu u potpuno zatvaranje, iako znamo da će nakon ponovnog otvaranja, ako cjepivo do tada ne bude na raspolaganju, ponovno doći do oživljavanja epidemije.

“Iz istih razloga to smo i mi učinili u proljeće, no danas znamo puno više o virusu. Imamo testove i opremu pa smatramo da donesenim mjerama možemo izbjeći potpuno zatvaranje”, poručio je Plenković.

Spremali smo sustav i za težu situaciju pa imamo dovoljno kapaciteta, rekao je naglasivši da je samo u KB-u Dubrava trenutno na raspolaganju preko 500 slobodnih kreveta. 

“Premda testovima nije moguće otkriti sve slučajeve, usporavanje broja hospitalizacija nam potvrđuje da situacija s epidemijom ne izmiče kontroli u odnosu na mjere i kapacitete zdravstvenog sustava”, istaknuo je premijer. Hina