Izložba Maje Nejašmić u Gliptoteci HAZU / video

Izložba MAJE NEJAŠMIĆ: Slike*, od 10. studenoga do 6. prosinca 2020. godine, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb

Prezentaciju izložbe možete pogledati na videu:

U utorak, 10. studenoga 2020. godine, u Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikarice Maje Nejašmić pod nazivom Slike koja će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine.

Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Maje Nejašmić, slikarice koja je tijekom četrdesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva, stvorila bogati opus.

Na izložbi u Gliptoteci HAZU Maja Nejašmić će se predstaviti s trideset šet slika, u autorskoj koncepciji prof. Stanka Špoljarića. Izložene slike predstavljaju presjek bogatog umjetničkog stvaralaštva Maje Nejašmić. Na njenim slikama, mahom uljima na platnu, iščitavamo motiviku koja je prisutna u umjetničkom stvaralaštvu Maje Nejašmić od njenih najranijih umjetničkih početaka. Ljepota krajolika, vitalnost kolorita, florealni detalji, osnovice su i polazište u umjetničkom radu Maje Nejašmić, a koje prepoznajemo i na izložbi koja je predstavljena u Gliptoteci HAZU.

„Slikarsko blagostanje vlada na likovnim ostvarenjima Maje Nejašmić, s prirodom u centru pažnje, s bojom kao vodiljom u tvorbi optike slike. Osobnim senzibilitetom preobražava činjenično do stanja umjetničke uzbudljivosti, te fragmentima pejzažnog i florealnog daje novu izglednost. U potki je prizora realističnost navedenih motiva, razigranih osebujnim kompozicijskim rješenjima, citiranjem detalja, svojevrsnom gigantizacijom, prevedenih kromatikom ploha i dinamikom linija. Maja sjajno povezuje sastavnice u jedinstveno ozračje slike, proisteklo iz srodne i različite sadržajnosti, s njegovanjem značenja konkretnog, ali i širenja do asocijativnog… Blistavih lozinka u stvaranju “priča”, poetičnih putokaza ka konstantno uprisutnjenoj ljepoti. Maja Nejašmić je prepoznaje u kumuliranim doživljajima krajolika i mekoj arhitektonici interijera, u zanimljivim kadrovima raskoši gdje lati cvijeća, obrisi lišća, bojom uzdižu dojam svečanosti. Maja ljepoti kao kušnji, mamcu opasnosti za krivo razumijevanje, uvijek prilazi na pravi način… Mnogo je glazbenog u njenom slikarstvu, od tempa, akorda, solističkih dionica do pune orkestracije. Mogli bi se poigrati i prepoznati karakter nekog skladatelja. S bojom kao nositeljem atmosfere… Maja Nejašmić svoju slikarsku adresu brani sintezom tradicije i moderniteta, poštujući baštinjeno, no osvojenom slobodom otkriva nove, slojevite vizure posvojenih tema. Tankoćutnošću i nesumnjivom likovnom kulturom u jednostavnom prikazuje složeno, i obrnuto, s utisnutom zrelošću u svako djelo.
U vjetrometini današnje hrvatske umjetnosti, kreacija i površnosti, izražajnosti i dosjetki, Maja Nejašmić umjetničkom uvjerljivošću izgradila je svoju posebnost, visoku vrijednosnu razinu, s autentičnom interpretacijom suvremenog dragih, osobnih i univerzalnih motiva.”

Iz predgovora prof. Stanka Špoljarića

Izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine.
Radno vrijeme Gliptoteke HAZU: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati

MAJA NEJAŠMIĆ, slikarica, rođena je u Zagrebu 1963. godine. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te povijest umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Izlagala je na dvadesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.