Skip to content

Pretvorit ću te u drvo lovora – održan dan susjedstva Lovran

I susjedstvo Lovran Europske prijestolnice kulture, jedno od 27 susjedstava, ove je subote 7. studenog 2020.g. održalo svoj dan. Program pod nazivom Pretvorit ću te u drvo lovora! bio je usredotočen na oživljavanje stare gradske jezgre

Prije svega, valjalo je službeno obilježiti početak programa, što su u kratkom protokolarnom dijelu učinili načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, u ime nositelja inicijative susjedstva Lovran, zatim direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar. Naravno, od strane tima susjedstva Malinska točnije predsjednika udruge Termen Tonija Kraljića, vremensku kapsulu koja obilazi sva susjedstva prije nego se s porukama timova pohrani na sto godina, preuzeo je načelnik Simonič.

U Galeriji Laurus potom je otvorena izložba „Folium Lauri Perforatum II“ Vladimira Gudca, koji je kroz deset godina promatranja i sakupljanja lovorovih listova u kvarnerskom zaljevu sastavio „abecedu“ simboličkih znakova nastalih nagrizanjem lovorovih listova koji kao da sugeriraju neko nepoznato pismo. Tim „tekstovima“ autor simulira naslovnice knjiga ili stranice važnih spisa koji su gledateljima nerazumljivi, ali zapravo vrlo razumljivo progovaraju o ekološkoj krizi koja je ovom prilikom estetizirana.

Zahvaljujući slovenskom kolektivu Svetlobna Gverila, u starogradskoj jezgri Lovrana predstavljena je Fantastična vegetacija, svjetlosna instalacija Katje Paternoster te Oblaci svjetlosna instalacija Tilena Sepiča. Obje svjetlosne instalacije izrađene su kroz radionice s mještanima Lovrana svih generacija, uz stručno vodstvo umjetnika, pa je zadovoljstvo otvorenja među okupljenima time bilo još i veće.

Plesni art laboratorij u Lovranu se u nastavku programa predstavio kroz dva video plesna rada „Tanec z ovcu“  i „Žena s idejama“, autorica Senke Baruška (koreografija) i Fani Hajnal Tutek (video). 

„Tanec z ovcu“ slavi tradiciju i kazuje priču o emigracijama prošlog stoljeća u obećanu zemlju Ameriku, a koje su obilježile ovaj kraj, dok su u „Ženi s idejama“, spajanjem suvremenog plesa i filozofije, plesači stvorili svoju osobnu kompoziciju na temelju promišljanja i razvoja – ideje.Iako je bio najavljen, nastup pripovjedača i glazbenika Aindriasa de Staica iz irskog Galwaya, europskog susjedstva Lovrana, zbog nezahvalne situacije s pandemijom morao je nažalost biti odgođen. No, Lovranci su se unatoč tome potrudili Galwayju, koji je ove godine uz Rijeku Europska prijestolnica kulture, poslati glazbenu razglednicu s Kvarnera, uz tradicionalne domaće, ali i irske zvukove. Naime, na Trgu sv. Ivana, za kraj večeri, održan je nastup jazz trojca Ćo, mona okupljenog posebno za ovu prigodu. Publika je tako uživala u svirci Damjana Grbca, Alda Foška i Tončija Grabušića.

Lena Stojiljković