Skip to content

Izložba Mirne Sišul u Dražicama

Svoj inspirativni impuls Mirna Sišul pronalazi u optimističnom shvaćanju da svaki trenutak može biti lijep

mr. sc. Jasna Rodin

Svoj inspirativni, likovni impuls Mirna Sišul pronalazi u emocijama i optimističnom shvaćanju da svaki trenutak može biti lijep, da su ljubav, sreća, sjaj sunca, zvuk cvrčaka, a ponekad i kiša dovoljan razlog ugodnom danu i šarenim bojama koje ona spontano, ali vrlo znalački slaže i kombinira na svojim platnima

Stvarajući energiju zračnosti umjetnica kreira slike ispunjene poetikom i svjetlošću. Posebnošću atmosfere nastaju cjeline koje registriraju likovnu misao, začuđujuću i nestvarnu, pa tako i u ovom ciklusu umjetnica se u potpunosti odmiče od konkretne realnosti sve više razgrađujući i intuitivno pretačući svoj senzibilitet na platno. U tom složenom prepletu vedrine boja i poteza nameću se modrine jake i intenzivne, dominantne i očaravajuće, dok sve ostale boje samo dopunjuju njihov sjaj i svojim bogatstvom se uklapaju u doživljaje koji na kraju uvijek i nesumnjivo ovise o mašti promatrača. Poput dijelova neba i komadića morske površine plava boja se stvara, sakuplja, diše, slobodna, lijepa u svim svojim tonovima od prozračno svijetlozelenih do zagasitih i slojevitih tamnih. U igri sa zelenom, uz nenametljivu žutu ona dominira jer ona je simbol snova, daljina i duhovnosti.

Mirna Sišul
Samostalna izložba GRO-ART
Dom kulture Dražice u organizaciji Matica Hrvatska-Ogranak u Jelenju
Studeni 2020.

Platnom plovi raznolikost neobičnih linija, crtica, točkica, izmišljenih znakova putem kojih autorica priča, a sami oblici ekspresija su raspoloženja, trag emocija, zbir doživljaja, mašte i realnosti. Nema u njima ničeg određenog, nema granica, perspektive, pravila, ali s druge strane sve je ipak tu unutar slike zavodljivo, nemarno i drago. Tu tajnovitost uvijek iznova možemo doživjeti poput prizora što tone u daljinu ili sjene vjetra koji u trenu proleti. Sva ta živost i raskoš usklađena je i harmonična, a prizor je uvijek zanimljiv i magičan, poseban i drugačiji. Neopterećena detaljima umjetnica putem boje i crteža vješto i znalački našu pozornost usmjerava na cjelinu, na opći dojam, na emocije probuđene asocijativnim ritmom koji se usjekao u našoj svijesti prepun sjećanja i zadovoljstva.

Suptilnost i lakoća izražavanja i ovaj put potvrđuju kvalitetu umjetnice, donose novinu, ali i nastavak njezinog stvaralaštva. Poput glazbenih tonova kompozicije zrače, a neobičan i autentičan rukopis autorice otkriva njezin suvremen i svjež stil s kojim se ona uspjela nametnuti u novijoj likovnoj sceni.

Mirna Sišul rođena je 1977. u Rijeci. Završila je Srednju školu za primijenjenu umjetnost, a potom diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ima status samostalne umjetnice. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo. Djela joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Hrvatskog društva likovnih umjetnika: HDLU Istre, Rijeke i u Zagrebu. Prvu samostalnu izložbu imala je 2001., a nakon nje slijede mnogobrojne skupne izložbe, u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Luksemburgu… Do sada je održala četrdeset i dvije samostalne izložbe.

novo