Skip to content

Interliber 2020. u knjižarama Školske knjige

Kompletna sajamska ponuda Školske knjige i Lumena dostupna je u knjižarama i u webshopu Školske knjige od 10. do 30. studenoga, s prigodnim popustima, od 15 do 20 posto za nova izdanja i od 40 do čak 70 posto za starije naslove

· Među novitetima Školske knjige ističu se novi roman Ivana Aralice Duh zloduha, uspješnica Davida Attenborougha Život na našem planetu te knjiga Nerazumno ponašanje Richarda H. Thalera, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

· Lumen će ponuditi najnovije hitove Ponoćno sunce Stephanie Meyer i Konferenciju ptica Ransoma Riggsa, ali i provjerene klasike kao što su Silmarillion J. R. R. Tolkiena, Misery Stephena Kinga i trodijelni serijal Bromelijada Terryja Pratchetta.

Školska knjiga organizira vlastitu verziju Interlibera u svojim knjižarama i u webshopu (https://shop.skolskaknjiga.hr/) od 10. do 30. studenoga, a kompletna sajamska ponuda naslova Školske knjige i Lumena dostupna je s prigodnim popustom. Cijene novih knjiga objavljenih od studenoga 2019. do studenoga 2020. snižene su od 15 do 20 posto, dok je starija izdanja moguće nabaviti s popustom od 40 do čak 70 posto.

„Interliber nije samo sajam. Interliber je blagdan knjige. Počne drugog utorka u studenome i traje do nedjelje. U tih pet dana svijet izgleda drukčije, nekako bolje, i čini se da sve ovo što radimo ima i te kako smisla. Pandemija nam je ove godine ukrala Interliber. No ne i potrebu za susretištem, za razgovorom o knjigama. Upravo stoga Školska knjiga u svim svojim knjižarama od Dubrovnika do Vukovara te u svojoj tridesetoj, internetskoj knjižari, organizira svoj Interliber”, kaže urednica u Školskoj knjizi i Lumenu Miroslava Vučić.

Među novitetima koje bi Školska knjiga u uobičajenim okolnostima predstavila na Interliberu ističu se novi roman Ivana Aralice Duh zloduha, bolno iskreni dnevnički zapisi Petra Gudelja Za svojim pjesmama, uspješnica Davida Attenborougha Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti u prijevodu Dubravke Plešete izbor iz pjesništva ruskog pjesnika iz sovjetskog razdoblja Vladimira Visockog pod nazivom Moj cilj – horizont u prepjevu Luka Paljetka.

Na području ekonomije pozornost plijene dva djela svjetskih ekonomskih zvijezda: Nerazumno ponašanje slavnog nobelovca Richarda H. Thalera i Država poduzetnica nagrađivane Mariane Mazzucato. Svim ljubiteljima političkog štiva namijenjena je znanstvena studija Bosna i Hercegovina 1990 – 2020. Rat, država i demokracija Mirjane Kasapović, a Filozofija humanog obrazovanja uglednoga njemačkog filozofa Juliana Nide-Rümelina odličan je izbor za prosvjetne djelatnike i druge čitatelje zainteresirane za teme s područja obrazovanja.

U nizu kvalitetnih naslova za djecu izdvaja se knjiga Kad odrastem želim biti liječnik Tatjane Barat i Andreja Proševa s pričama o hrabrim hrvatskim liječnicama i liječnicima koji su promijenili svijet i pridonijeli razvoju znanosti.

Birajući najbolje romane što ih je tijekom 2020. uredila u Školskoj knjizi i Lumenu prema „čistome kriteriju užitka čitanja vrhunske književnosti u prijevodu”, urednica Vučić ističe da se Svjedočanstva Margaret Atwood i serijal Bromelijada Terryja Pratchetta tuku za prvo mjesto.

„Maestralna izvedba Margaret Atwood u izvrsnom prijevodu Ane Josić roman je kojemu ću se vraćati u ovome zlom vremenu. Priča me Svjedočanstva dirnula, a njezina kontekstualizacija u ovoj našoj nesretnoj zbilji zabrinula. Dugo se nisam smijala naglas, no čitanje Vozača, Kopača i Letača Terryja Pratchetta iz serijala Bromelijada u prijevodu Marka Marasa izvukli su iz mene grlen smijeh. Ondje gdje je Pratchett ludo duhovit na engleskome, Marko Maras duhovit je na hrvatskome. Na nekim je mjestima upravo antologijski izvrstan. Baš dobre priče, tako duhovito i tako iskreno pisane, bez ijedne kočnice, pravo slavlje pisanja, stvaranja, pravo slavlje književnosti”, preporučuje urednica knjige.

No bira li najbolja djela prema „kriteriju važnosti užitka čitanja vrhunske hrvatske književnosti” mrtvu utrku vode Duh zloduha, novi romanIvana Aralice, i Za svojim pjesmama, životopis i pjesmopis Petra Gudelja.

„Obojica prevažni za hrvatsku književnost, obojica još vitalni, pišu nekom gotovo mladenačkom snagom koja me na trenutke zbilja zadivi. Duh zloduha nema u sebi ni trun politike. Za svojim pjesmama nema u sebi ni trun poljepšavanja autorove zbilje koju naslućujem dok čitam njegove pjesme. Odvažne knjige, i jedna i druga”, kaže urednica Vučić te ističe da je u teškoj pandemijskoj godini posebno ponosna na to što su veliki svjetski autori postali kućni autori Školske knjige i Lumena.

Pritom misli na Davida Attenborougha i njegovu uspješnicu Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti u prijevodu Dubravke Pleše, ruskog pjesnika iz sovjetskog razdoblja Vladimira Visockog i izbor iz njegova pjesništva Moj cilj – horizont u prijevodu Luka Paljetka te na J. R. R. Tolkiena i njegove romane Hobit i Silmarillion u prijevodu Marka Marasa.

Osim knjiga iz vlastite naklade, Školska će knjiga u svojim knjižarama ponuditi sva Lumenova izdanja, od najnovijih hitova poput Ponoćnog sunca Stephanie Meyer (u prijevodu Marka Marasa) i Konferencije ptica Ransoma Riggsa (u prijevodu Ane Josić), do provjerenih klasika kao što su Misery Stephena Kinga (u prijevodu Ivana Otta) i trodijelni serijal Bromelijada Terryja Pratchetta.

Kad je riječ o starijim naslovima, kupci će dobiti priliku nabaviti vrijedne knjige po vrlo popularnim cijenama. Tako će se, primjerice, cijena Leksikona svjetske književnosti, zahvaljujući sajamskim popustima, sniziti 70 posto, što znači da će stajati 179,00 kn umjesto dosadašnjih 597,00 kuna, dok će cijena Male vrtlarice Kornelije Benyovsky Šoštarić pasti sa 159,00 kn na 99,00 kn.

Ne propustite interlibersku ponudu u knjižarama Školske knjige!

Školska knjiga – Noviteti Interliber 2020

BELETRISTIKA

Ivan Aralica: Duh zloduha

Petar Gudelj: Za svojim pjesmama

Vladimir Visocki: Moj cilj – horizont

Herman Hesse: Heimweh / Domotužje

PUBLICISTIKA, ZNANSTVENA I STRUČNA DJELA, UDŽBENICI

David Attenborough: Život na našem planetu

Slobodan Prosperov Novak: Sveti Jeronim Dalmatinac

dr. Susan Blum: Plan za oporavak imunosti

Mariana Mazzucato: Država poduzetnicarazotkrivanje mitova o javnom nasuprot privatnom

Richard H. Thaler: Nerazumno ponašanje – stvaranje bihevioralne ekonomije

Blaženka Rogan: Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu

Mirjana Kasapović: Bosna i Hercegovina 1990 – 2020. Rat, država i demokracija

Stjepan Jukić Peladić, Neven Milišić: Riba Jadranskoga mora

Stjepan Jukić Peladić, Neven Milišić: Glavonošci, meduze i bodljikaši Jadranskoga mora

Alan Žepec: BOOM – Put do slobode svakog poduzetnika

Damir Ribić, Nikolina Pleša Puljić: Osnove poduzetništva

Julian Nida-Rümelin: Filozofija humanog obrazovanja

Ivana Jurjević Jovanović, Igor Rukljač, Jasminka Viher: Vrednovanje u razrednoj nastavi

M. Bjeloš, M. Bušić, B. Kuzmanović Elabjer, D. Miletić: Praeludium ophthalmologicum

Ivan Aralica: Duh zloduha

U povodu 90. rođendana hrvatskoga klasika Ivana Aralice i 10. obljetnice biblioteke Djela Ivana Aralice Školska knjiga objavljuje Duh zloduha, novi roman toga vrsnoga pisca, scenarista, esejista i političara koji više od pola stoljeća majstorski privlači pozornost čitatelja. Duh zloduha, tragična pripovijest o Staši i Maši, bliskim, ali po svemu dijametralno suprotnim rođakinjama, pronalazi svoje uporište u biblijskoj priči o Abelu i Kainu te izrasta u snažnu parabolu o zavisti kao svojevrsnoj duhovnoj kugi koja »razara i usmrćuje« sve lijepo i dobro. Osim toga, Duh zloduha potvrđuje da u Araličinoj 90. godini još nije presušilo stvaralačko vrelo piščeve imaginacije te da u našoj sredini živi i djeluje književni klasik koji stvara začudnom energijom, inspiracijom i literarnim umijećem.

Petar Gudelj: Za svojim pjesmama

U novoj knjizi dnevničkih zapisa Za svojim pjesmama Petar Gudelj otkriva sve ono što mi koji čitamo njegove pjesme samo slutimo: sve strahove, nevolje, nesreće, pokoju radost i stalno propitkivanje samoga sebe o smislu pisanja, o smrti, o recepciji književnosti uopće, a prije svega one književnosti koju on već desetljećima marno ispisuje.

Gudelj je pjesnik zadivljujućeg kontinuiteta, cjelovitosti i monolitnosti pjesničkoga djela kakvo je bez premca u hrvatskome pjesništvu nakon Tina Ujevića.

Vladimir Visocki: Moj cilj – horizont

Poezija Vladimira Visockog, jedne od najblistavijih i najkarizmatičnijih figura ruskoga kulturnog života iz sovjetskoga razdoblja, prevedena je prvi put na hrvatski jezik i objavljena u prestižnoj biblioteci Vrhovi svjetske književnosti u izdanju Školske knjige. Dvojezično, rusko-hrvatsko izdanje Moj cilj – horizont, u prijevodu akademika Luka Paljetka i izboru ruske glumice i pjesnikinje Natalije Vorobjove Hržić, sadržava pedesetak pjesama neponovljivoga kantautora, kazališnoga i filmskoga glumca i pjesnika buntovnika čije se poetsko stvaralaštvo ubraja u zlatni fond ruske poezije.

Herman Hesse: Heimweh / Domotužje

Hesseov lirski subjekt samotni je lutalica, nostalgični promatrač, osamljeni sanjar koji lebdi nad krajolikom. Cilj je njegove potrage domovina – pojam koji se može gotovo poistovjetiti
s djetinjstvom i izgubljenim, dječjim naivnim pogledom na svijet koji lirski subjekt neumorno oplakuje. Riječ je o osjećaju koji se uvijek iznova pojavljuje u Hesseovoj lirici, a prevoditelj Drago Štambuk skovao je za nj prikladnu novotvorenicu – domotužje.

Usprkos činjenici da je Herman Hesse stvorio impozantan lirski opus koji čini više od 2000 pjesama, taj je aspekt njegova stvaralaštva pobudio znatno manje zanimanja od proznih djela. Zasad jedini prijevod njegove lirike na hrvatski upravo je ovaj Drage Štambuka.

David Attenborough: Život na našem planetu

U svojoj najnovijoj knjizi Život na našem planetu Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti David Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

Ova knjiga sustavno bilježi samo manji dio strašne štete koju je čovječanstvo već nanijelo prirodnom svijetu te stvarnu i blisku opasnost da bude mnogo gore ako odmah nešto ne poduzmemo. No knjiga je i puna nade jer nudi drukčiju budućnost. David Attenborough opisuje kako da počnemo ispravljati stvar: »Sve još možemo popraviti, obuzdati svoj utjecaj, promijeniti smjer našeg razvoja i ponovno postati vrsta koja živi u harmoniji s prirodom. Sve što je potrebno jest volja.«

Knjigu je s engleskoga prevela Dubravka Pleše.

Slobodan Prosperov Novak: Sveti Jeronim Dalmatinac

Monografija Slobodana Prosperova Novaka Sveti Jeronim Dalmatinac prva je suvremena biografija koja sustavno prati život svetoga Jeronima, jednoga od najpoznatijih i najvažnijih svjetskih velikana rođenih na hrvatskim prostorima, te njegov utjecaj ne samo na kulturu, jezik i književnost njegove domovine Dalmacije i cijele Hrvatske – nego i na kulturu zapadnoga kršćanskoga svijeta.

U povodu obilježavanja 1600. obljetnice smrti svetoga Jeronima Splitsko-dalmatinska županija i Školska knjiga ovom monografijom još jednom otkrivaju veličinu jednoga od najvažnijih svetaca u povijesti kršćanstva, kršćanske kulture i europske civilizacije.

dr. Susan Blum: Plan za oporavak imunosti

Vizionarska knjiga dr. Susan Blum (u prijevodu Ive Karabaić) iznosi jasan plan puta prema oporavku za milijune ljudi koji pate od autoimunosnih bolesti i nudi rješenja za promjene u načinu prehrane, dodatcima prehrani i okolišu, što može pomoći ljudima da se nose s autoimunosnim bolestima, čak i da preokrenu njihov tijek. Knjiga obuhvaća liječnički plan u četiri koraka i pokazuje kako postići optimalno zdravlje i osjećati se izvrsno, ojačati svoj imunosni sustav, liječiti imunosne bolesti i uočiti trenutačne rezultate. Upotrebljavati hranu kao lijek, razumjeti poveznicu sa stresom, iscijeliti crijeva i probavni sustav te pomoći jetri – to su središnje točke inovativne metode dr. Blum.

Mariana Mazzucato: Država poduzetnicarazotkrivanje mitova o javnom nasuprot privatnom

Odmah nakon objavljivanja Država poduzetnica proglašena je svjetskom senzacijom, a njezina autorica Mariana Mazzucato uvrštena među ekonomske zvijezde današnjice. U svojoj briljantnoj knjizi autorica dokazuje da nije privatni sektor onaj koji najhrabrije ulazi u rizike i dolazi do najvećih otkrića, nego je to država koja često trpi nepravedne kritike. Mariana Mazzucato dobitnica je prestižnih nagrada na području ekonomije, a magazin New Republic proglasio ju je jednim od „tri najvažnija mislioca u području inovacija“.

Knjigu je s engleskoga jezika preveo Ratko Bošković. 

Richard H. Thaler: Nerazumno ponašanje – stvaranje bihevioralne ekonomije

Magazini Forbes i Economist proglasili su Nerazumno ponašanje – stvaranje bihevioralne ekonomije najboljom poslovnom i ekonomskom knjigom 2017. godine. Iste je godine njezinu autoru Richardu H. Thaleru dodijeljena Nobelova nagrada za revolucionaran rad u povezivanju ekonomije i psihologije. Upravo u knjizi Nerazumno ponašanje Thaler, utemeljitelj bihevioralne ekonomije, pokazuje da je za uspješno poslovanje jednako važno razumjeti ljudsko ponašanje i financijske izvještaje. Knjiga sadržava mnogobrojne primjere iz svakidašnjeg života, anegdote i šale s pomoću kojih autor na duhovit način predstavlja ekonomsku povijest.

Nerazumno ponašanje prevela je s engleskoga jezika dr. sc. Maja Vidović.

Blaženka Rogan: Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu

Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu prvo je sveobuhvatno djelo s temom mobinga na radnome mjestu u Hrvatskoj. Autorica Blaženka Rogan, stručnjakinja u području mobinga, napisala je ovu korisnu i vrijednu knjigu na znanstven i istodobno popularizacijski način. Knjiga je izvoran doprinos stručnom proučavanju mobinga – „tihog i perfidnog ubojice” na radnome mjestu, pomaže u njegovu otkrivanju i u strategijama kako se s njim suočiti i kako ga prevladati.

Mirjana Kasapović: Bosna i Hercegovina 1990 – 2020. Rat, država i demokracija

Znanstvena studija o ratu i poraću u susjednoj Bosni i Hercegovini Mirjane Kasapović

svojom objektivnošću, sveobuhvatnošću i erudicijom uvelike nadmašuje dosege domaćih i bosanskohercegovačkih autora o toj temi, a može stati uz bok najčitanijim međunarodnim studijama o BiH te ih posramiti svojom trezvenošću i metodološkom čistoćom.

Uzimajući u obzir stručnost i znanstveni autoritet autorice, poznate politologinje i publicistice te redovite profesorice na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, nije pretjerano reći da objavljivanje ove knjige ima, osim znanstvene, političku i mirotvornu važnost. Djelo Bosna i Hercegovina 1990 – 2020. Rat, država i demokracija može u određenoj mjeri potaknuti političke procese koji bi u konačnici pridonijeli političkom stabiliziranju bosanskohercegovačkih prilika.

Alan Žepec: BOOM – Put do slobode svakog poduzetnika

Da bi poduzeće uspješno poslovalo, treba imati uređena i usklađena četiri osnovna dijela – jasnu strategiju, učinkovitu organizaciju, kvalitetnu komunikaciju i dobar oblik nagrađivanja. Ovaj motivacijski priručnik uspješno gradi i povezuje te četiri komponente i pomaže malim i srednjim tvrtkama da profesionaliziraju poslovanje. Ako načela iz knjige dosljedno i mudro primijenite u svojoj organizaciji, za godinu dana bit će uočljiv „BOOM” u rezultatima i zadovoljstvu vas i vaših zaposlenika.

Damir Ribić, Nikolina Pleša Puljić: Osnove poduzetništva

Svima koji se prvi put susreću s pojmovima s područja poduzetništva ova će knjiga pomoći da se upoznaju s temeljnim obilježjima i odrednicama pokretanja i vođenja posla. Udžbenik počinje definicijom osnovnih pojmova, a potom se bavi povijesnim razvojem poduzetništva, različitim školama poduzetništva, predrasudama (mitovima) o poduzetništvu te poduzetničkim osobinama i vještinama. Osim toga, udžbenik predstavlja različita istraživanja o poduzetništvu, nudi detaljan opis činitelja poduzetničkog okružja, način generiranja ideja za pokretanje poslovnog pothvata, osnovne elemente poduzetničkog pothvata, poslovnog planiranja i sadržaja poslovnog plana te govori o važnosti etike u poduzetništvu i poslovanju.

Julian Nida-Rümelin: Filozofija humanog obrazovanja

Na površini se kriza obrazovanja manifestira tako što aktualne reforme već niz godina tvrdokorno promašuju ciljeve koje su same postavile, ali se stvarni uzroci tih neuspjeha skrivaju u dubini – u tim se reformama ne može prepoznati nikakva ideja razvoja čovjekove ličnosti, tvrdi ugledni njemački filozof Julian Nida-Rümelin te ističe da u obrazovnoj politici i praksi nedostaje kulturna ideja vodilja. U knjizi eseja Filozofija humanog obrazovanja Nida-Rümelin piše o različitim temama. Među ostalim, kritizira rezultate reforme njemačkoga obrazovnog sustava i zauzima se za obnovu humanizma kao osnove svake obrazovne prakse i obrazovne politike.

Ivana Jurjević Jovanović, Igor Rukljač, Jasminka Viher: Vrednovanje u razrednoj nastavi

Vrednovanje u razrednoj nastavi koristan je priručnik za učitelje razredne nastave u kojem se detaljno razrađuje teorija, obvezujuća legislativa i kurikulumski dokumenti te odgovara na mnogobrojna pitanja o vrednovanju. Svi su pristupi vrednovanju objašnjeni i prikazani konkretnim primjerima. Autori priručnika svakodnevno se susreću s izazovima vrednovanja u savjetodavnom radu i u neposrednoj odgojno-obrazovnoj praksi.

Priručnik ove vrste učiteljima je potrebniji nego ikad prije jer je područje vrednovanja općenito vrlo »sklisko područje«.

M. Bjeloš, M. Bušić, B. Kuzmanović Elabjer, D. Miletić: Praeludium ophthalmologicum

Praeludium ophthalmologicum inovativan je udžbenik oftalmologije i optometrije koncipiran na „problemskom” pristupu medicini zasnovanoj na dokazima, namijenjen studentima medicine i dentalne medicine, oftalmolozima, liječnicima obiteljske medicine, liječnicima hitne medicine, pedijatrima i svima koji sudjeluju u ostvarivanju zdravstvene zaštite bolesnika. Novi udžbenik oftalmologije donosi znanja o funkcionalnoj anatomiji oka, emetropizaciji i njezinim pogreškama, dijagnostičkim metodama u oftalmologiji, simptomima i znakovima bolesti oka, kirurškim zahvatima u oftalmologiji, pedijatrijskoj oftalmologiji, oku i starenju te restauraciji vida.

DJEČJI NOVITETI – ŠKOLSKA KNJIGA, INTERLIBER 2020.

Marie Isabel Sanchez Vegara: Serija slikovnica Mali ljudi, veliki snovi

Zoë Tucker: Greta i divovi

David Böhm, Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek, Martin Vaněk: Kako muzej živi

Tatjana Barat i Andrej Prošev, dr. med.: Kad odrastem, želim biti liječnik

Melania Kapelusz: Slavenska mitologija

Libby Deutsch: Svakodnevna putovanja običnih stvari

Milada Rezková: Knjiga o strahu

dr. sc. Nikola Poljak: ABC fizike, Nuklearna fizika, Svjetlost, Toplina, Mehanika

(Serija slikovnica Fizika za djecu)

Tamara Bakran, Vendi Vernić: Jedrenjak na kraju ulice

H. C. Andersen, Marsela Hajdinjak: Palčica

Tri naslova iz Biblioteke za poticanje čitanja:

Blaženka s. Valentina Mandarić: Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi

Sanja Pilić: Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije

Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila

Marie Isabel Sanchez Vegara: Serija slikovnica Mali ljudi, veliki snovi

Ada Lovelace, Stephen Hawking, Zaha Hadid, David Bowie, Frida Kahlo, Coco Chanel

Serija od šest slikovnica, s pomoću kojih maleni uče od najvećih, sadržava biografije modne ikone Coco Chanel, osebujne umjetnice Fride Kahlo, glazbenoga genija Davida Bowieja, arhitektice nesputane mašte Zahe Hadid, znanstvenika i vizionara Stephena Hawkinga te prve svjetske programerke Ade Lovelace. Serija slikovnica Marie Isabel Sanchez Vegara koje istražuju živote jedinstvenih ljudi prodana je u gotovo 1,5 milijuna primjeraka i postala nezaobilaznim dijelom dječjih biblioteka širom svijeta te dosegnula status bestselera. Te jedinstvene slikovnice kombiniraju kreativnost i učenje na primjeru osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u našem društvu.

Ilustrirali Ana Albero, Zafouko Yamamoto, Gee Fan Eng, Asun Amar i Matt Hunt.

Preveo Ozren Doležal.

Zoë Tucker: Greta i divovi

Slikovnica Greta i divovi alegorijska je priča inspirirana životom djevojčice Grete Thunberg čiji je hrabar govor pred švedskim parlamentom o općesvjetskom problemu klimatskih promjena odjeknuo diljem svijeta, pa je ona nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Priča o Greti i divovima na nježan i nenametljiv način prenosi najmlađim čitateljima poruku o potrebi savjesnog postupanja prema prirodi koja je naš dom i uči ih kako nitko nije premalen da bi njegov glas odjeknuo jer se mnoge mogućnosti otvaraju u zajedništvu i međusobnom poštovanju.

Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene! 

Ilustrirala Zoe Persico.

Prevela Anda Bukvić Pažin.

Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek, Martin Vaněk: Kako muzej živi

Ova raskošno ilustrirana knjiga poziva mlade čitatelje da uđu u svijet umjetničkih muzeja i galerija. Ilustrator David Böhm i autori tekstova Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek i Martin Vaněk upoznaju nas s poviješću muzeja i objašnjavaju kako se izlažu umjetnička djela, koje sve usluge omogućuju muzeji i na koji se način pripremaju izložbe. Čitatelji će doznati sve o blagu koje je u praškom dvorcu skupio car Svetoga Rimskog Carstva Rudolf II. te zašto se nepospremljen krevet i morski pas uronjen u alkohol mogu smatrati osebujnim umjetničkim djelima. Nakon što pročitaju ovu knjigu, djeca više neće smatrati muzeje dosadnim i nepristupačnim prostorima.

„Zbog pristupačnog, lako razumljivog teksta i ilustracija, knjiga je izvrsna za učenje“, smatra žiri koji joj je dodijelio posebno priznanjenaSajmu dječje knjige u Bologni 2017. godine.

Ilustrirao David Böhm.

Preveo Vedran Pavlić.

Tatjana Barat i Andrej Prošev, dr. med.: Kad odrastem, želim biti liječnik

U pričama o hrabrim hrvatskim liječnicama i liječnicima koji su promijenili svijet uronite u zanimljivo područje medicine, odgovarajte na poticajna pitanja koja će vam pomoći u razumijevanju teksta i zabavite se zamišljajući kako bi izgledao jedan dan u bijeloj kuti!

U knjizi ćete doznati kako se od davne prošlosti do danas razvijala medicina, kako su ljudi polako shvatili da je čistoća pola zdravlja, kako su razvijali mikroskope, izradili crteže unutarnjih ljudskih organa te smislili prve toplomjere i stetoskope. Doznat ćete i tko je bio prvi liječnik u povijesti čije je ime zabilježeno u knjigama i tko je prva hrvatska liječnica. Uz Milicu Šviglin Čavov upoznajte i druge važne hrvatske liječnike koji su promijenili svijet i pridonijeli razvoju znanosti.

Ilustrirala Ana Salopek.

Melania Kapelusz: Slavenska mitologija

Sudbine slavenskih božanstava i običnih smrtnika često su se isprepletale kad su ljudi pokušavali bogovima oteti njihovo tajno znanje o svijetu. U ovoj čudesnoj knjizi otkrijte mnogobrojne zanimljive priče o slavenskim bogovima i drugim izmišljenim bićima slavenske mitologije. Knjiga Mitologija Zgode slavenskih bogova prikazuje malo znani svijet vjerovanja naših predaka. Pripovijesti o stvaranju svijeta i ljudi te stare predaje kojima su se objašnjavale zastrašujuće prirodne pojave oduševit će čitatelje svih naraštaja.

Ilustrirala Ewa Poklewska-Kozietto.

Preveo Adrian Cvitanović.

Libby Deutsch: Svakodnevna putovanja običnih stvari

Svakog dana okruženi smo aktivnostima i predmetima koji su, da bi stigli do nas, prošli nevjerojatna putovanja — putovanja koja se događaju UPRAVO SADA. Osvrnite se oko sebe. Što možete vidjeti? Odakle je sve to došlo? Kako je sve nastalo? Zašto žarulja zasvijetli kad pritisnete prekidač? Što se događa kad razgovarate na telefon? Kako je proizveden papir na kojemu je tiskana ova knjiga? Zapravo, kako je uopće nastala knjiga?

U ovoj zanimljivoj knjizi pođite na putovanje struje, telefonskog poziva, papira, knjige i mnogih drugih svakodnevnih predmeta i pojava. Nakon što počnete otkrivati ta čudesna putovanja, više nikad nećete na svijet gledati istim očima!

Ilustrirala Valpuri Kerttula.

Preveo Vedran Pavlić.

Milada Rezková: Knjiga o strahu

Pred vama je velika knjiga o strahu za malene plašljivce i za one neustrašive. Čitajte je od početka, od kraja ili iz sredine, to zapravo i nije važno. Strah je dio života! Je li vam ikad palo na pamet da se ne morate brinuti zbog straha? Znate li što se zbiva u mozgu kad se bojite? Postoje li ljudi koji se nikada ne boje? Je li moguće zloupotrebljavati strah? Jeste li znali da se slonovi boje miševa i da se morski psi boje dupina? Zamislite strah u obliku tjeskobe, panike, fobije – ali i odvažnosti. Pridružit će vam se dječak po imenu Strahimir koji sa strahom prolazi kroz mnogobrojne pustolovine. I dobro će vas nasmijati!

U ovoj ćete knjizi naučiti sve o strahu i o tome kako se sprijateljiti s njim!

Ilustrirali Lukáš Urbánek i Jakub Kaše.

Preveo Vedran Pavlić.

dr. sc. Nikola Poljak: ABC fizike, Nuklearna fizika, Svjetlost, Toplina, Mehanika

Serija slikovnica Fizika za djecu za vašega budućeg genija!
Potrebna je samo mala iskra da zapali dječji um. Knjige dr. sc. Nikole Poljaka, fizičara koji rado popularizira znanost, sjajne su za poučavanje djece osnovnom razumijevanju znanstvenih tema. Autor u slikovnicama raščlanjuje vrlo složene fizikalne koncepte na jednostavne i šarmantno ilustrirane pojmove koje dijete može razumjeti, što nije jednostavan pothvat.

Dovoljno jednostavan pristup svakom fizikalnom pojmu omogućuje da ga djeca razumiju što pruža sjajan uvod u STEM područje.

Ilustrirala Tena Letica.

Blaženka s. Valentina Mandarić: Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi

Misli o odgoju i dobroti – Odgojni smjerokazi Blaženke s. Valentine Mandarić osobna su promišljanja autorice o odgojnim sadržajima, čimbenicima, sredstvima i metodama nužnim u procesu odrastanja, odgoja i obrazovanja u kojima poziva na odgovornost sve nositelje odgojno-obrazovne djelatnosti.

Blaženka s. Valentina Mandarić zaokupljena je duhovnom dimenzijom čovjeka i uzvišenim ciljevima odgoja i obrazovanja kojima je ishodište u vrednotama kao što su život, solidarnost, ljubav, domoljublje, nada, dostojanstvo, vjerodostojnost, dobrota, svetost, velikodušnost i istina. Religijski i vjerski motivi prepričani su tako da poticaj za duhovni razvoj u njima mogu naći osobe različitih vjeroispovijesti. Svaka osoba koja traži, upotpunjuje ili preispituje svoju duhovnu dimenziju nedvojbeno će u ovoj knjizi pronaći vrijednosnu okrepu.

Ilustrirala Željka Mezić.

Sanja Pilić: Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije

Dvadeset devet priča okupljenih pod naslovom Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije kruna su višedesetljetna pripovijedanja Sanje Pilić. Vesele, kratke, jednostavne, zafrkantske priče prizivaju u sjećanje katalog svih onih stvari od kojih se sastoji djetinjstvo i svjedoče o malim i velikim problemima, o panici koja vas jednostavno uhvati pred spoznajom da morate odrasti.

Ali, zbilja, što je djetinjstvo? Djetinjstvo je, kako nas uvjeravaju ove priče, sve ono od čega se može napraviti zafrkancija, zezancija, smijancija i ludancija. Ove priče zaista vrijedi pročitati! Potpuno su cool!

Ilustrirala Branka Hollingsworth Nara.

Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila

Nastavak uspješnice Stepenice do neba! Duhovito, pametno, vrckavo. Ostavlja bez daha.

Roman za mlade koji će voljeti i njihovi roditelji.

Ivana Adlešić Pervan autorica je koja iznimno dobro poznaje preokupacije suvremenih generacija te na njima privlačan, humorističan način i bliskim jezikom progovara o mnogim suvremenim i aktualnim temama pozivajući se na iskustva mladih čitatelja. U tom se nizu tema povremeno potkradaju i neke tabu-teme koje su također sastavni dio odrastanja, ali koje nikako ne dominiraju u priči o jednom posve normalnom tinejdžeru.

Ilustrirala Branka Hollingsworth Nara.

Noviteti/ Lumen Interliber 2020.

Stephen King: Misery

Stephanie Meyer: Ponoćno sunce

Ransom Riggs: Konferencija ptica

J. R. R. Tolkien: Silmarillion 

Terry Pratchett: Bromelijada (Vozači, Kopači i Letači)

J. R. R. Tolkien: Hobit

Margareth Atwood: Svjedočanstva

Stephen King: Vjetar kroz ključanicu (IV.V. dio) – Serijal Kula tmine 

Stephen King: Vukovi Calle (V. dio) – Serijal Kula tmine 

Stephen King: Misery

Nakon premijerne objave šest naslova iz serijala Kula tmine te romana Carrie, kao i novoga hrvatskog prijevoda romana Isijavanje, Lumen prvi put objavljuje hrvatski prijevod kultnoga romana Misery, jednoga od najboljih djela Stephena Kinga. Roman Misery napisan je izvan sfere nadnaravnog, a donosi jezivu priču o mentalnoj poremećenosti, spisateljskoj muci i ovisničkoj krizi. Izvanredan triler Stephena Kinga ubraja se među vrhunce svojega žanra. Napet do samoga kraja, roman nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Misery treba pročitati barem jednom u životu!

Prema Kingovu predlošku snimljen je istoimeni film u režiji Roba Rainera, a glumica Kathy Bates nagrađena je Oscarom za nezaboravnu interpretaciju psihotične obožavateljice Annie Wilkes.

Roman Misery preveo je s engleskoga jezika Ivan Ott. 

Stephanie Meyer: Ponoćno sunce

Ponoćno sunce Stephanie Meyer, jedan od najiščekivanijih nastavaka nekoga književnog serijala, unosi mračan obrat u nezaboravnu priču o besmrtnoj ljubavi između Belle i vampira Edwarda. Svi dosadašnji romani napisani su iz Belline perspektive, a sad ćemo napokon čitati Edwardovu priču. Ako znamo da je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja izvornika prodano čak milijun primjeraka, čime je Ponoćno sunce u samome startu postalo bestseler, nema nikakvih dvojbi da se Sumrak-manija nastavlja.

Romani serijala Sumrak suvremeni su klasici koji su očarali milijune čitatelja diljem svijeta i pomaknuli granice žanra književnosti za mlade. Prema romanima serijala Sumrak snimljeni su vrlo uspješni filmovi s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama.

Ponoćno sunce preveo je s engleskoga jezika Marko Maras.

Ransom Riggs: Konferencija ptica

Kao i u dosadašnjim knjigama iz proslavljenoga serijala o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, u novome, petom romanu Konferencija ptica Ransoma Riggsa fikcija i fotografija spajaju se u uzbudljivo čitateljsko iskustvo podjednako namijenjeno i tinejdžerima i odraslima, svima koji su spremni uroniti u nezaboravnu, istodobno lijepu i jezivu pustolovinu.

Riggs je stvorio antologijsko djelo suvremenog fantasyja koje govori o životu i smrti, ljubavi i odrastanju te nadasve o toleranciji i prihvaćanju onih koji su drukčiji. Redatelj Tim Burton ekranizirao je Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Riggsov prvijenac kojim se autor vinuo među svjetske zvijezde.

Roman Konferencija ptica prevela je s engleskoga jezika Ana Josić.

J. R. R. Tolkien: Silmarillion 

Nakon novih hrvatskih prijevoda Hobita i Gospodara prstenova, Lumen je objavio Silmarillion, nezaobilazan roman za sve ljubitelje J. R. R. Tolkiena i fantasyja, djelo neobične ljepote koje pripovijeda o mračnim danima Međuzemlja, kada je njime vladao prvi Gospodar Tame – Morgoth. Tu mitsku kozmologiju koja daje povijesni kontekst Hobitu i Gospodaru prstenova Tolkien je pisao cijelog života. Slavni je pisac počeo raditi na Silmarillionu 1917. godine, a djelo je posmrtno objavljeno 1992. godine pod uredničkom palicom njegova sina Christophera Tolkiena. Da bi čitatelji istinski razumjeli Gospodara prstenova, nužno je pročitati Silmarillion, fascinantnu priču o čovječanstvu koje je izgubilo raj zemaljski.

Roman je s engleskoga jezika preveo Marko Maras.

Terry Pratchett: Bromelijada (Vozači, Kopači i Letači)

Bromelijada, remek-djeloTerryja Pratchetta, jednoga od najvažnijih suvremenih satiričara s engleskoga govornog područja, napokon je objavljena u hrvatskome prijevodu u izdanju Lumena. U toj ironičnoj trilogiji koju čine romani Vozači, Kopači i Letači Pratchett se bez dlake na jeziku podruguje navikama i predrasudama našega vremena. Strah od drugoga i novoga te suočavanje s nepoznatim lajtmotiv je djela u kojemu glavni junaci – tuljci, čovjekolika bića manja od patuljaka – žive u robnoj kući i misle da je ona cijeli svijet.

Romani nagrađivanoga britanskog pisca koji je odlikovan viteškom titulom Reda Britanskog Carstva doživjeli su mnogobrojne filmske i scenske obrade, prodani su u više od 70 milijuna primjeraka i prevedeni na 36 jezika.

Trilogiju Bromelijada s engleskoga su jezika preveli Marko Maras (Vozači, Kopači, Letači) i Kristina Kegljen (Vozači).

J. R. R. Tolkien: Hobit

Hobit J. R. R. Tolkiena, jedno od remek-djela na kojima već desetljećima odrastaju naraštaji čitatelja diljem svijeta, dobio je hrvatski prijevod dostojan izvornika, usklađen s uputama koje je slavni pisac i najutjecajniji filolog druge polovice 20. stoljeća napisao za prevoditelje iz cijeloga svijeta moleći ih da u svojim jezicima sačuvaju jezično bogatstvo i svijet koji je stvorio.

Malo se koji roman toliko čita i voli kao Hobit, klasična priča J. R. R. Tolkiena o miroljubivu hobitu koji se upušta u čudnu i čarobnu pustolovinu. Njegov junak Bilbo Torbar zauzeo je mjesto među književnim besmrtnicima. Redatelj Peter Jackson snimio je prema Hobitu filmove Hobit: Neočekivano putovanje, Hobit: Smaugova pustoš i Hobit: Bitka pet vojski.

Roman Hobit preveo je s engleskoga jezika Marko Maras.

Margareth Atwood: Svjedočanstva

Guardian je Svjedočanstva proglasio književnim ostvarenjem 2019. godine, a potom su uslijedile ugledne nagrade: Booker Prize i Goodreads Choice Awards. Prema izboru Amazona Svjedočanstva su najbolji roman objavljen u 2019. koji je ubrzo postao i bestseler New York Timesa. Svjedočanstva su remek-djelo naših dana, moćan roman koji možete čitati samostalno ili kao nastavak Sluškinjine priče.

Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nismo mogli ni naslutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt. Svjedočanstva napokon odgovaraju na to pitanje.

Petnaest godina nakon što je Fredova otišla u nepoznato tri žene iz Gileada ustaju protiv režima koji je ušutkao žene. Njihova svjedočanstva razotkrivaju što se zbiva u samome srcu Gileada.

Roman Svjedočanstva prevela je s engleskoga jezika Ana Josić.

Stephen King: Vjetar kroz ključanicu (IV.V. dio) i Vukovi Calle (V. dio) – Serijal Kula tmine 

Kula tmine je remek-djelo Stephena Kinga, jednoga od najvećih pripovjedača današnjice. Kako dolikuje serijalu izvanredne duljine, Kula tmine mješavina je žanrova i to međusobno oplođivanje daje pripovijedanju nevjerojatnu snagu. Priča duga gotovo pet tisuća stranica svojevrstan je spomenik pop-kulturi i Kingova posveta Tolkienu, vesternima Sergia Leonea, Kurosawinu filmu Sedam samuraja i pripovjednoj poemi Roberta Browninga Djetić Roland k mračnoj kuli stiže.

Vjetar kroz ključanicu samostalan je roman i savršen most koji povezuje četvrti (Čarobnjak i kristal) i peti (Vukovi Calle) dio Kingova epskog djela. Vukovi Calle, peti nastavak ove epske sage, jedan su od najboljih romana u serijalu.

Vjetar kroz ključanicu i Vukove Calle preveo je s engleskoga jezika Mate Maras.

Jelena Mandić-Mušćet