Skip to content

Trump pred pobjedom, Biden i dalje vjeruje

Oči svijeta okrenute su prema Sjedinjenim Državama. Na predsjedničkim izborima odlučuje se između Donalda Trumpa i Joea Bidena. Poštom je glasalo već sto milijuna Amerikanaca, što dosad nije bilo zabilježeno. No, zbog toga, procjenjuje se, konačni se rezultati neće znati još nekoliko dana. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova. Rezultati se ne očekuju prije petka.

– Na putu smo da dobijemo izbore. Moramo biti strpljivi dok se ne izbroje svi glasovi, rekao je Joe Biden u Wilmingtonu, Delaware. Osjećamo se dobro, osvojili smo Arizonu, Minnesotu, a još smo u igri i u Georgiji, što nismo očekivali. Osvojit ćemo i Pennsylvaniju. Nije moje ili Donalda Trumpa da kaže tko će pobijediti, to je odluka američkog naroda, rekao je. Zahvalio je svima koji su izašli na izbore.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kazao je u srijedu ujutro da je i dalje optimističan u pogledu ishoda američkih predsjedničkih izbora iako mu u ovom trenutku rezultati ne idu u prilog.

U ovom trenutku po projekcijama i rezultatima, Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Biden najviše nade polaže da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

U Wisconsinu Biden ima 47,4 posto glasova na 84 posto prebrojanih listića, u Michiganu je na 44,6 (60 posto prebrojanih), a u Pennsylvaniji na 42,2 (64 posto). U svima je trend da smanjuje razliku kako pristižu novi glasovi.

Biden se nakratko obratio svojim pristašama ispred kuće u Willmingtonu i ustvrdio da je na putu pobjede. “Zadržite vjeru, dobit ćemo ovo”, uzviknuo im je.

Trump optužuje demokrate za pokušaj krađe izbora

See also  Bespoštedna borba Clinton i Trumpa u završnici

Američki predsjednik Donald Trump optužio je na Twitteru svoje protivnike da pokušavaju “ukrasti izbore” iako za to nije ponudio nikakav dokaz. “Velika pobjeda, ali pokušavaju nam ukrasti izbore. To im nikada nećemo dopustiti. Glasati se ne može nakon što su birališta zatvorena”, napisao je Trump nakon nekoliko sati šutnje na društvenim mrežama. Twitter je odmah označio njegovu poruku kao potencijalnu obmanu.

Twitter je trumpovu objavu na Twitteru označio opisom da je jedan dio ili cijeli sadržaj podijeljen u njoj osporen te može biti djelomice netočan u pogledu načina sudjelovanja na izborima ili nekom drugom građanskom postupku.

Trumpu Florida, Ohio i Iowa

Neki američki mediji proglasili su u srijedu ujutro predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom izbora na Floridi, u Ohiu i u Iowi, trima državama koje bi mogle odrediti pobjednika izbora. Američki predsjednik uz to trenutno ima solidno vodstvo u drugim ključnim i neizvjesnim državama.

Fox i NBC proglasili su Trumpa pobjednikom u Ohiu, a Fox je to učinio i na Floridi gdje Trump ima 300 tisuća glasova više nakon 96 posto prebrojanih listića.

Fox također projicira Trumpovu pobjedu i u Iowi.

U tračku nade za Bidena, kojem u međuvremenu niti kladionice više ne daju prednost, Fox je demokratskog kandidata proglasio pobjednikom u Arizoni, državi koju je Trump osvojio 2016.

Agencija AP je, pak, objavila Bidenovu pobjedu u Minnesoti.

Ako se sve projekcije pokažu točnima i ako se pretpostavi da će na Aljasci pobijediti Trump, u ovom trenutku Biden ima 238, a aktualni predsjednik 217 elektora, a ostalo je još sedam država čiji se rezultati očekuju – Sjeverna Karolina, Georgija, Wisconsin, Michigan i Pennsylvania i Nevada. 

U svima njima zasad vodi Trump na različitim uzorcima prebrojanih glasova.

Bidenu je ostalo da se nada da će u tri države tzv. “plavog zida”, Wisconsinu, Michiganu i Pennsylvaniji, koje je Trump osvojio 2016., doći do obrata kako se počnu prebrojavati dopisni glasovi, iako bi to moglo trajati danima.

See also  Da se pita Europljane, predsjednik SAD-a bez dileme bi bio Obama

I uoči izbora pretpostavljalo se da će stanar Bijele kuće na koncu ovisiti o te tri države, iako se na osnovu anketa nagađalo da bi Biden mogao preoteti još neku državu, ali se to nije dogodilo.

Donaldu Trumpu i Joeu Bidenu potrebno je po 270 elektorskih glasova da bi osvojili predsjedničko mjesto. Arizona, Michigan, Pennsylvania i Wisconsin postaju sve važniji u ovoj utrci. Biden je, prema CNN-ovim projekcijama, osvojio ključnu državu New Hampshire, dok se Trump držao pouzdanih crvenih država.

CNN predviđa da će Joe Biden pobijediti u Virginiji, gdje je u igri 13 elektorskih glasova. Isto tako, za Trumpa predviđa pobjedu u Idahou i državi Ohio. Autor: HRT