Bojan Dolenec, privučen neskrivenom magijom slavonskog krajobraza

Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Očito je odlazak iz Zagreba u Slavoniju, iznimno pogodovao akademskom slikaru Bojanu Dolenecu, slika sve više, uglavnom privučen neskrivenom magijom slavonskog krajobraza, posve oslobođen tamnih motiva i sumornih doživljaja

Miroslav Pelikan

Na malim formatima papira (30 x 21 cm) u kombiniranim tehnikama, u proteklom je razdoblju Dolenec realizirao lijepi broj motiva, prostora koji ga okružuje i rekli bi snažno nadahnjuje.

Ravnice s ponekom uzvisinom, ispod oblaka ili uznemirenog neba koje najavljuje brze promjene, iznad polja, šuma, voda, putova, ali bez osobito vidljivih ljudskih tragova postojanja.

Promatrajući ovaj ciklus malih formata, dojma sam kako su oni tek ili samo uvod, početak nastajanja ciklusa velikih formata na platnu, u ulju koji bi cjelovito svjedočili o slikarevom boravku u tom podneblju i njegovom žednom upijanju impresija koje su ga čvrsto obgrlile i ne puštaju ga sve dok ne utoli svoju stvaralačku žeđ.

Ciklus malih formata kombiniranih tehnika Bojana Doleneca bilježi smirujuću atmosferu, stanovitu opuštenost tijela dok um istodobno istražuje svekolike mogućnosti ali i ograničenja raznovrsnih tema i motiva, u autorskoj, ljudskoj potrazi za onom slikom, koju svaki slikar sanja od trenutka kada je spoznao da jedino može biti slikar.

Ciklus krajobraza Bojana Doleneca istodobno je i posveta prirodi, čistoj, sačuvanoj naturi i njezinoj iskonskoj ljepoti.