Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove

  • Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu protiv koronavirusa.

Nova pravila na snagu stupaju u nedjelju, a restoranima koji prvenstveno poslužuju hranu dopustit će se da ostanu otvoreni koliko žele, osim u regijama s najvišim brojem zaraženih. Kafići i noćni klubovi moraju zaustaviti prodaju alkohola u 22 sata.

Finske zdravstvene vlasti su objavile da je rast broja zaraženih zaustavljen i da se čini da broj novih slučajeva blago pada. Finska je u posljednjih 14 dana imala 48,5 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što je uz Estoniju najmanje u Europi. U Hrvatskoj ta stopa iznosi 474,2, a u najgore pogođenoj Belgiji 1498.7, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

  • Finci se u velikoj mjeri drže uputa i preporuka, tvrdi Mika Salminen, stručnjak iz Finskog instituta za zdravlje, objašnjavajući zašto se Finska dobro nosi s pandemijom. U toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika njih gotovo 2,5 milijuna preuzelo je vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, dodao je Salminen. hina