Skip to content

Alarm za krajnje odgovorno ponašanje

Apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom

“Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi ionako bili u samoizolaciji, sve je uočljiviji problem koji dovodi do daljnjeg širenja epidemije i predstavlja izravnu opasnost za zdravstvene ustanove i sustav, ali i ostale resore”, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.

Ministar je posebno istaknuo problem skrivanja kontakata kod zaraženih osoba pred epidemiolozima, navodeći da od ukupnog broja novozaraženih (2776) na današnji dan, njih čak 2099 ne dolazi iz samoizolacije.

“To je alarm za krajnje odgovorno ponašanje, apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima”, istaknuo je Beroš.

U proteklih tjedan dana zabilježeno je 13.925 novih slučajeva. To je značajan broj s obzirom da čitavo vrijeme raspolažemo epidemiološkim mjerama koje minimalno zalaze u zonu komfora svakoga od nas, a čijom primjenom možemo znatno utjecati na broj zaraženih i umrlih, rekao je.

Upozorio je kako je velik broj zdravstvenih radnika bolestan ili u izolaciji, a s druge strane sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata.

Tako je na jučerašnji dan među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 935 aktivnih slučajeva i 914 slučajeva samoizolacije. Beroš ističe da je na bolničkom liječenju 980 bolesnika, a njihov broj i dalje raste.

U posljednjih tjedan dana u svim županijama zabilježen je porast broja novozaraženih, a uglavnom se radi o velikom broju mikrožarišta i manjih grupiranja.

Velik dio oboljelih ne zna gdje su se zarazili

Izražena je lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.

Problem je što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji, upozorio je ministar.

Bolnički sustav se žurno prilagođava novonastalim okolnostima. Hitni bolnički prijem KB-a Dubrava privremeno je prenamijenjen za potrebe oboljelih od covida, a druge hitne pacijente primat će drugi hitni bolnički prijemi u Zagrebu.

See also  Papa slavio misu u Domu svete Marte za oboljele od koronavirusa

Hitni pacijenti, suspektni na covid-19, zbrinjavaju se prema dosadašnjem rasporedu, a bolnice u Zagrebu su pozvane na povećanje kapaciteta u hitnom prijemu za suspektne bolesnike.

Ravnateljima bolnica je preporučeno da zaposle nove njegovatelje, a zdravstveni radnici se preraspodjeljuju u druge ustanove sukladno potrebama.

Liječnicima obiteljske medicine je naloženo da evidentiraju kontakte oboljelih, a od 23. listopada uključeno je 122 doktora medicine koji rade pod nadzorom za pomoć epidemiološkim timovima.

Zavodima za javno zdravstvo upućen je dopis za žurnim osnivanjem pozivnih centara radi potrebe za jačanjem praćenja kontakata i pružanjem informacija građanima. Hina /Jutarnji