Zagreb ide prema 1000 novozaraženih dnevno

Novih 705 slučajeva zaraze koronavirusom utvrđeno je u Zagrebu u posljednja 24 sata, među njima je 21 štićenik domova za starije i nemoćne na području grada, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite istaknuvši da je zabilježena velika lokalna transmisija virusa

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić kazala je da je srušen novi rekord dnevno zaraženih, ali i testiranih uzoraka na Zavodu, gdje je obavljeno 1935 testiranja u jednom danu.

Upitana da objasni odnosi li se broj od 705 novozaraženih na posljednja 24 sata, Šikić je kazala da se tu radi o pozitivnim nalazima Nastavnog zavoda, ali i rezultatima testiranja iz drugih zavoda i bolnica, koja su provedena 19. i 20. listopada.

“Problem je sve veći broj zaraženih, pa zaista treba mijenjati strategiju praćenja epidemije”, apelirala je Šikić upozorivši da je situacija vrlo ozbiljna.

I dalje je glavni uzrok zaraze kontakt s pozitivnim osobama, odnosno različita okupljanja privatnih tipova. No, mnogo je nejasnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija virusa u Zagrebu velika.

Stožer je izvijestio da je u protekla 24 sata u domovima za starije i nemoćne na području Zagreba potvrđena zaraza kod 21 štićenika, a u dva gradska doma trenutno je ukupno 26 pozitivnih štićenika. hina