Skip to content

Održan dan Posoljene kulture susjedstva Malinska EPK

Tim susjedstva Malinska Europske prijestolnice kulture, jedan od najmlađih timova programskog pravca 27 susjedstava okupljen u udruzi Termen, uspješno je u srijedu, 21. listopada 2020.g. u osunčanoj Malinskoj održao dan svog susjedstva pod nazivom Posoljena kultura

Posoljena kultura počela je programom Posoljena pluća na Rajskoj cesti, gdje se otvorila eko-galerija na otvorenom s izložbom trajnog postava autora Kristijana Linardića, lokalnog samoukog umjetnika, koji umjetnička djela stvara od naplavljenih drva, suhih i srušenih borova, starih vrša i drugih materijala. Na Rajskoj je cesti potom uslijedila akcija sadnje stabala, gdje su ujedno predstavljene i aktivnosti Udruge Termen te je održan zajednički doručak uz more.

U Galeriji sv. Nikole, na rivi uslijedilo je svečano otvorenje dana susjedstva Malinska, uz preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstva od tima susjedstva Opatija. U programu su sudjelovali načelnik Općine Malinska Robert Anton Kraljić, predsjednik udruge Termen i tima susjedstva Malinska Toni Kraljić, rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Odmah zatim, okupljenima je predstavljeno i europsko susjedstvo Malinske: kolektiv Ubiqua iz španjolskog Bilbaa, koji osmišljava i razvija društvene komunikacijske i participativne projekte, usmjerene na stvaranje sadržaja upotrebom videa, fotografija, audio i drugih resursa.

Bogat program Kreativni rast, pod kustoskim vodstvom povjesničarke umjetnosti Brune Justinić, koji se održao u centru Malinske sastojao se od izložbe drvoreza umjetničke i praktične prirode autora Ivana Orlića, koja je otvorena u Galeriji Sv. Nikole, u Parku glavonožaca izložbu slika otvorio je umjetnik Ivan Car, dok je na Rivi radove predstavio Kristijan Linardić.  Također, predstavljen je i mural Nikoline Šeremet i Ivana Cara.

Istovremeno, na preslici u sredini luke odvijao se program Jazz na jazu, u izvedbi Zoran Majstorović Trija i Krčkih sopaca, koji su ovom prilikom izveli tradicionalne lokalne – dubašljanske napjeve u suvremenoj jazz verziji i tradicionalne jazz standarde.

Posoljena kultura završila je u restoranu Noštromo, gdje je za kraj za sve posjetitelje organizirana zakuska od namirnica proizvedenih u općini Malinska.

Nositelj inicijative susjedstva Malinska je Udruga Termen. Partneri su Općina Malinska – Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska – Dubašnica, a europski partner Ubiqua kolektiv (Bilbao, Španjolska).

Lena Stojiljković