Monografija i izložba slikara Frane Missije

O umjetničkom radu Frane Missije kod nas se premalo zna. Školovao se u Splitu i Zagrebu, a živio u Parizu i New Yorku. Često se ljeti vraćao u svoj rodni Split. Sudjelovao je na skupnoj izložbi na kojoj je izlagao i Pablo Picasso. Bio je jako ponosan da mu je njegovu sliku “Noć u luci” otkupio grad Pariz

U Francuskom institutu u Zagrebu bila je 9. rujna 2020. godine otvorena izložba „Slikarski mozaik: pariške impresije i drugo“ hrvatskog akademskog slikara Frane Missie (1924 – 2018) i predstavljena je njegova monografija. Kustos izložbe je doc. dr. Dalibor Prančević koji je ujedno i autor likovne monografije.

Izložena djela izabrana su tako da prikažu sva razdoblja njegovog stvaralaštva pa je u prostoru Francuskog instituta bio izložen samo mali dio njegovog opsežnog opusa.

U monografiji „Frano Missia – Lutajući slikar: kronopis jednoga umjetničkog puta“ povjesničar umjetnosti doc. dr. Dalibor Prančević predstavio je umjetnički rad ovog slikara.

Rad na monografiji započeo je još za života Frane Missije, pa je slikar sudjelovao u odabiru slika i fotografija za monografiju. To je prva Missijina monografija, a rad na monografiji bio je otežan jer se njegova djela nalaze u privatnim zbirkama ili depoima. Veliku pomoć autoru monografije u pronalaženju slika pružila je supruga slikara gospođa Jelena Missia. U Francuskom institutu monografiju su predstavili autor Dalibor Prančević, povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović i recenzenti povjesničar umjetnosti dr. sc. Josip Belamarić i povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance.

Nadasve je zanimljiv životni put Frane Missie. O njegovom se umjetničkom radu kod nas zna premalo. Školovao se je u Splitu i Zagrebu gdje je završio studij strojarstva. U Zagrebu je upisao studij scenografije. Nakon što je 1958. godine dobio stipendiju za nastavak studija u Parizu, nastavio je živjeti u Parizu. Radio je u svojoj struci kao inženjer strojarstva, ali je počeo i slikati. Sudjelovao je u skupnoj izložbi na kojoj je izlagao i Pablo Picasso. Bio je jako ponosan da mu je njegovu sliku „Noć u luci“ otkupio grad Pariz.

Nakon deset godina preselio se je u New York gdje je radio kao inženjer strojarstva. Upisao je dodiplomski studij u Odsjek za likovne umjetnosti na Hunter College, New York City University, gdje je kasnije 20 godina radio kao predavač i profesor. Obranio je doktorat iz pedagogije umjetnosti na Teachers College Columbia University u New Yorku 1993. godine s temom „Painting the Nude by Male Artist in Western Art“. Na Brodwayu je 1972. godine osmislio scenografiju za predstavu „Tetovirana ruža“ Tennesseeja Williamsa.

Živio je u New Yorku i Parizu i često se ljeti vraćao u svoj rodni Split gdje je živio trajno zadnje četiri godine života. Missijini interesi su bili raznovrsni. Svirao je saksofon, jedrio, skijao, putovao, projektirao jedrilice, govorio francuski, engleski, njemački i španjolski.

U gotovo svim periodima Misijinog stvaralaštva pršti boja i vedrina njegove Dalmacije.

Nadamo se da će hrvatski ljubitelji likovne umjetnosti upoznati cjelokupni opus tog umjetnika čitajući monografiju kao i retrospektivnom izložbom koji je zavrijedio.

Maja Peraica