Skip to content

Izložba Zapisano u genima

U izravnom suočavanju bliskih srodnika, a koji se bave istim, publika će moći opaziti i sve njihove sličnosti i sve njihove razlike i sve ono što ih veže i sve ono što ih razdvaja

Dvadeset i trećeg listopada ove godine, otvara se nova izložba iz ciklusa Zapisano u genima u Muzeju Prigorja uz prezentacije  dva dvojca, oca i kćeri, Josipa Botteri Dinija i Ana Marije Botteri i Vilka ŽiljkaJane Žiljak Gršić

Miroslav Pelikan

U izravnom suočavanju bliskih srodnika, a koji se bave istim, publika će moći opaziti i sve njihove sličnosti i sve njihove razlike i sve ono što ih veže i sve ono što ih razdvaja.

Ovom prigodom osvrtnut ću se na oca i kćer Botteri, Josipa i Ana Mariju.

Doista, priznajem, imao sam sreću davno upoznati jednog od ponajboljih hrvatskih likovnih umjetnika, akademskog slikara, profesopra na splitskoj ALU,autora obimnog i kompleksnog djela, izlagača na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, akademskog slikara Josipa Botteri Dinija.

Plod te uspješne suradnju su brojni razgovori sa slikarom objavljeni u proteklom razdoblju od više desetaka godina u brojnim izdanjima dnevnih listova, u periodici i u najnovije vrijeme na  nizu utjecajnih portala.

Osobito zanimanje publike ali i kritike intrigirao je slikarev rad na složenom ciklusu sakralnih djela, danas vrlo malo nazočnom u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Naravno, ne bi smjeli zaboraviti ni sjajni ciklus portreta Splita.

Za opus Josipa Botteri Dinija  kolor je iznimno važan, istaknut ali i odmjeren, senzibilan ali i snažan.

Rukopis ovoga umjetnika iznimno je samosvojan, specifičan, nesvakodnevan.

Kasnije sam pratio i Botterijevu kćer Ana Mariju i također objavio niz priloga o njezinom osobenom i samosvojnom slikarstvu, od iznimnog niza portreta mističnih i tajanstvenih djevojaka, preko planina do  veduta Pariza i drugih gradova.

Oduvijek sam isticao suptilnost rukopisa Ana Marije, usmjerenost ka klasičnom štafelajnom slikarstvu i izbjegavanju pomodnim kratkotrajnim utjecajima.

Nadahnuto odabrani motivi na brojnim slikama Ana Marije Botteri ostavili su duboki trag u aktualnoj domaćoj produkciji.

Izlaganje umjetničkog dvojca Botteri  izvanredni je likovni doživljaj, samo mu se valja prepustiti.