Maša Kolanović – Sloboština Barbie / pročitajte knjigu!

Sloboština Barbie odlična je proza (isprepletena autoričinim jednako efektnim crtežima, koji nisu samo ilustracija nego i bitna sastavnica „narativnog“ postupka!) o odrastanju djevojčica čije su igre mitskom lutkom Barbie iz mirnodopskih dječjih soba i novozagrebačkih ulica zbog rata naglo preseljene u skloništa. No priča se ne zadržava samo na djetinjim igrama, nego iz infantilne optike, naoko naivno i bezazleno, a zapravo oštro i duhovito, progovara o vremenu kad su „ratne igre“ bile hrvatska svakodnevica. Mirjana Jurišić, Večernji list

Pročitajte knjigu!

Maša Kolanović

Rođena 1979. u Zagrebu. Radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na istome je fakultetu diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi te studiju Udarnik! Buntovnik? Potrošač… Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (2011). Uredila je zbornik Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva (2013). Usavršavala se na stipendijskim boravcima na Bečkom Sveučilištu, Sveučilištu Texas u Austinu i na Trinity College u Dublinu. 2010. godine nagrađena je Državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti. Njezina knjiga Sloboština Barbie prevedena je na njemački (Underground Barbie, Prospero Verlag, Berlin-Münster, 2012).

Objavila: Pijavice za usamljene (poezija, 2001); Sloboština Barbie (roman, 2008); Udarnik! Buntovnik? Potrošač… Popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije (znanstvena monografija, 2011); Jamerika : trip (poema, 2013).

elektronickeknjige.com