Dario Juričan – Vodič za jačanje korupcije

Redatelj i politički aktivist Dario Juričan predstavio je u petak “Vodič za jačanje korupcije”, inspiriran HDZ-om i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, istaknuvši da “na pitak način promovira mehanizme za jačanje korupcije i korake za borbu protiv antikorupcije”

“Vodič jačanja korupcije najvećim je dijelom inspiriran već postojećim usmenim predajama, praksama i pričama; na lokalnoj razini Rezačem etiketa (gradonačelnikom Bandićem), a na nacionalnoj razini s HDZ-om. Vodič za jačanje korupcije jedinstvena je publikacija koju darujem hrvatskom narodu”, rekao je Juričan.

Vodič promovira jednostavne mehanizme za jačanje korupcije poput korumpiranja službenika, darivanja stvari, grupiranja podizvođača i širenja mreže kumova.

Kao neke od koraka za borbu protiv antikorupcije, Juričan je izdvojio “difamaciju svih antikorupnika kao jada i gmazova, edukaciju o korupciji kao kamenu zaglavniku našeg društva, povećan nadzor onih koji se odaju antikorupciji te slamanje kulture antikorupcije kroz produciranje opravdanog straha od iste”.

Priručnik ima 32 stranice, a u njega su uključene i “praktične” tablice te anketni upitnici. Za sve zainteresirane, Juričan ga je učinio javno dostupnim.

“HDZ se, ničim izazvan, odlučio za borbu protiv korupcije”, istaknuo je Juričan te naveo da Ministarstvo pravosuđa “najvećeg borca protiv korupcije i iskrivljenja procedura” Ivana Malenice ide u izradu Strategije borbe protiv korupcije 2021.-2030.

Istaknuo je da je ministar nedavno najavio antikorupcijski priručnik pa ga treba podsjetiti da je takav priručnik 2015. već izdao “neokrunjeni veteran borbe protiv korupcije” Bandić, ali i samo Ministarstvo 2011. godine.

“Ali kako to kod HDZ-a biva sa svakim farbanjem, dvaput je dvaput! Žalosti me s druge strane što se u antikorupciju očito ulaže previše, svjedoči tome ponajbolje Janaf gdje je preciznih 195.000 kuna potrošeno za edukaciju za borbu protiv korupcije. Tužno”, kaže Juričan.

Također, priprema se i novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a Juričan je izrazio žaljenje i nezadovoljstvo što na njemu više neće raditi “osvjedočeni borci protiv korupcije” Lovro Kuščević i Josipa Rimac.

“Zbog svega prethodno navedenog jasno je kako na strani borbe za korupciju stojim ja sa svojim koruptomaherima, a s druge strane ministar i borac Malenica sa svojim službenicima”, ustvrdio je Juričan uz poruku “korupcija svima, ne samo njima”. Autor: Hina