Skip to content

Učestalost depresije kod mladih

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja objavio kako je u Hrvatskoj depresivno više od 5% 16-godišnjaka, svaki četvrti razmišlja da sam sebe ozlijedi, a svaki deseti je pokušao samoubojstvo

U istraživanju provedenom 2019. godine 5,6% 16-godišnjaka izjavilo je da je u posljednjih sedam dana imalo najmanje četiri od šest depresivnih tegoba (tuga, gubitak apetita, poteškoće koncentracije, potištenost, napor u obavljanju obaveza i nemogućnost njihova ispunjavanja)

U tome prednjače djevojke kojih je 8,7%, dok je mladića 2,6%.

Gotovo svaka peta 16-godišnjakinja u posljednjih sedam dana osjećala se tužno većinu vremena.

Najmanje svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da se ozlijedi ili si naudi na drugi način (svaka treća djevojka i gotovo svaki peti mladić).

Samoubojstvo je barem jednom u životu pokušala gotovo svaka deseta mlada osoba u dobi od 16 godina.

Posljednje istraživanje provedeno je 2019. godine, a u usporedbi s podacima iz 1999. godine, uočljiv je značajan porast depresivnih tegoba kod mladih u dobi od 16 godina nakon 2011. godine.

Ako depresivne smetnje traju više od dva tjedna i remete svakodnevno funkcioniranje mlade osobe, nužna je stručna pomoć, naglašavaju u HZJZ-u. Civilna zaštita