TOMISLAVU MARIJANU BILOSNIĆU NAGRADA “ANTUN BRANKO ŠIMIĆ”

Snaga riječi ove zbirke je velika i u njoj je potvrđena ona biblijska,
iz Evanđelja po Ivanu: U početku bijaše Riječ…

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne na svojoj sjednici 15. rujna 2020. godine, a temeljem prijedloga Prosudbenog povjerenstva, donio je odluku da se Godišnja književna nagrada “Antun Branko Šimić” dodjeli Tomislavu Marijanu Bilosniću za zbirku pjesama Havana blues. Bilosnićeva zbirka izabrana je kao najbolja između dvadeset i pet prispjelih djela na Natječaj

Ovogodišnji, 57. Šimićevi susreti održani su 9. listopada 2020. godine u Drinovcima, rodnome mjestu Antuna Branka i Stanislava Šimića. Sukladno zaštitnim mjerama protiv pandemije korona virusa, ovogodišnji susreti, koji se inače održavaju u svibnju, održani su ovom prilikom u znatno skromnijem obliku.

Program ovogodišnjih Šimićevih susreta sastojao se od polaganja cvijeća kod spomenika braće Šimić u Drinovcimas, te dodjele Godišnje nagrade „Antun Branko Šimić“, kao i dodjela nagrada mladim pjesnicima, što je upriličeno u avanturističkom parku Peći Mlini, u općini Grude.

Ovogodišnji laureat Nagrade „Antun Branko Šimić“ za zbirku pjesama „Havana blues“ je poznati hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Tako je Bilosnić postao laureat dvije najveće pjesničke nagrade na hrvatskom jezičnom prostoru, koje dodjeljuju kolege književnici – Nagrade „Tin Ujević“ i Nagrade „Antun Branko Šimić“.

Nagradu „Antun Branko Šimić“, Bilosniću je uručio predsjednik DHK HB gospodin Ivan Sivrić, u nazočnositi načelnika Općine Grude gospodina Ljube Grizelja, i drugih uzvanika.

Nagrada za zbirku Havana blues

U obrazloženju Prosudbenog povjerenstva stoji: „Zbirka pjesama Havana blues, Tomislava Marijana Bilosnića je riječju uglazbila svevremena (o)sjećanja vremena i prostora tkana nabojem duše kroz bogati poemski oblik koji u sebi nosi svu poetičnost epike i lirike. U samom nazivu zbirke (blues – poezija žudnje, rastanka i očekivanja, slobodnog pripovijedanja) utkane su odlike poemske vrste sa svim emotivno-moralnim osobinama sadržanim i u imenima civilizacija Inka i Maya koje je bluzistički zasužnjila zapadna civilizacija i sebe obremenila obvezom vječite isprike isijavane iz europskoga zlata kraljevskih dvorova… intertekstualnošću Bilosnić osuvremenjuje i jača niti Božanske matrice Svemira, svega vidljivog i nevidljivoga, kojom umrežuje neprolaznost stvaralaštva, priginjući se Marquezu, Hemingwayu, Kahlo, Nerudi, Borgesu, i poglavito Piazzoli pod čijim je skladbama obojenim tangom i Bilosnić udahnuo otužni ritam svojim pjesmoskladbama. Snaga riječi ove zbirke je velika i u njoj jer potvrđena ona biblijska, iz Evanđelja po Ivanu: U početku bijaše Riječ… U biserju Havane blues sluti se i prosijava Sunce, Svjetlo, sigurna pobjeda Dobra čija je ljepota prikrivena vremenom bola kao upozorenjem na neisplativost služenja ahrimanizmu. Mudrost godina doprinosi raspoznavanju kojim životnim putom valja ići, pokoriti se Dobru i vjerovati Mu“.

U povjerenstvu za ovogodišnju nagradu „Antun Branko Šimić“ bili su pjesnici Fabijan Lovrić, predsjednik, i članovi Dragan Marjanović i Finka Filipović.

Među dosadašnjim nagradama koje je dobio Bilosnić ističu se nagrade i priznanja za književnost: nagrada za poeziju Društva hrvatskih književnika «Tin Ujević» (2009.), prva nagrade za prozu «Dubravko Horvatić» (2009.), prva nagrade na susretu hrvatskog duhovnoga književnoga stvaralaštva u Križevcima «Stjepan Kranjčić» (2009.), nagrada Pasionske baštine (2010.), prva nagrade za hrvatski književni putopis časopisa «Kaj» (2011., 2012., 2013., 2016., 2017.), nagrada za najbolji haiku Hrvatske Kloštar Ivanić (2006.), Nagrada “Neretvanska maslina” (2015.), priznanja na Haiku susretima u Ludbregu 2009. i priznanja na 1. Festivalu ljubavne poezije «Zvonimir Golob» u Koprivnici (2009.), te mnogobrojnih drugih priznanja. Dobitnik je međunarodnih književnih nagrada: «Ilinden» u Skoplju – Makedonija (2007.), «Crvena ruža Elbasana» u Albaniji (2009.), Nagrade “Vlado Puljić” u Bosni i Hercegovini (2012.), Nagrade “Fra Martin Nedić” u Bosni i Hercegovini (2014.), počasne diplome na međunarodnom Mainichi haiku festivalu u Japanu (2009. i 2012.), međunarodne Zlatne plakete za fotografiju na izložbi «Island and Sea» (2010.), Zlatne plakete za slikarstvo (2015.) na 2. međunarodnoj likovnoj izložbi vjerskih motiva “Sveti otok” (Holy Island), kao i niza drugih nagrada i priznanja.

Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio je: Grb grada Zadra (2001.), Nagradu grada Zadra (2008.), Godišnju nagradu Zadarske županije (2003. i 2008.), Grb općine Polača i Plaketu općine Polača (1998.), Grb općine Zemunik (2007.). Nagradu za životno djelo općine Zemunik (2012) i Nagradu za životno djelo Zadarske županije (2017.).