MATIJA ČOP – PROCES

Tradicionalan način spajanja krojnih dijelova u odjevni predmet, kao i pripadajuću konstrukcijsku metodu, zamjenjuje montažnom tehnikom te uporabom novih tehnologija

U petak 9. listopada od 18 do 21 sat u HDD galeriji otvara se izložba “Proces” modnog dizajnera i medijskog umjetnika Matije Čopa, nastala slijedom eksperimentalnog istraživačkog procesa započetog tijekom njegova studija na Royal College of Art u Londonu.

Potaknut specifičnim intermedijskim načelima edukacije na toj uglednoj umjetničkoj instituciji, Čop iskoračuje iz konvencionalnog modnog jezika i diskursa, ne kako bi ga negirao, nego kako bi ga transformirao koristeći druga sredstva, poput fotografije, skulpture, videa, performansa, grafičkog dizajna itd. Izložba okuplja kao jednu integralnu cjelinu vizualnu i tekstualnu dokumentaciju, video, zvuk i objekte proistekle iz tog istraživačkog procesa. Kustosica izložbe je Tamara Christ.

Iz teksta kustosice Tamare Christ:

U odnosu na modne dizajnere koji svoju pažnju investiraju u anticipaciju novih trendova, Matija želi kreirati autentičan sklop vizualne komunikacije istražujući mogućnost inovacije u kontekstu tehnologije proizvodnje i samoga jezika mode. Već na počecima studija modnog dizajna na TTF-u, manifestno odbacuje uporabu konvencionalnih modnih tehnika i metode, te zahtjeve sustava mode za sezonskim plasiranjem kolekcija. Tradicionalan način spajanja krojnih dijelova u odjevni predmet, kao i pripadajuću konstrukcijsku metodu, zamjenjuje montažnom tehnikom te uporabom novih tehnologija.

MATIJA ČOP: PROCES
9. – 20.10.2020.

Autori koncepcije izložbe: Tamara Christ i Matija Čop
Tekst: Tamara Christ
Grafički dizajn: Marko Hrastovec
Postav izložbe: Tamara Christ i Matija Čop
Fotografije: Vanja Šolin i Matija Čop
Produkcija i organizacija izložbe: Marko Golub / Hrvatsko dizajnersko društvo, Eva Jurin i Matija Čop
Voditelj galerije: Marko Golub; asistentica voditelja: Ora Mušćet

Sponzori tiska: Cerovski print boutique, Ars kopija

Izložba i program HDD galerije financiran je sredstvima Ministarstva kulture RHGradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.

Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb