Hommage Jacksonu Pollocku hrvatskog slikara Mladena Žunjića

Žunjić se ne obazire na modne likovne trendove, slika po svome, kontinuirano

Nedvojbeno je legendarni američki slikar Jackson Pollock snažno utjecao na mnoge umjetnike širom svijeta, pa tako i kod nas.

Miroslav Pelikan

Jedan od onih koji je preuzeo određena Pollockova iskustva jest i suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, pa je tako i posvetio novi ciklusu upravo njemu i njegovom slikarstvu.

Naravno, Žunjić je vremenom istražujući i udubljujući se sve više u vlastito djelo, realizirao niz ciklusa za koje se može reći da nose stanoviti „štih“ američkog slikara, ali to su prije svega, Žunjićeva autorska, iskrena snažna djela s dominantnim bojama, eksplozivnim kretanjima, silnog energetskog naboja, ispunjena mnoštvom raznobojnih čestica, točki, mrlja, strelica, pravaca koji istodobno razlomljuju svijet na platnu ali ga i spajaju, svojim čvrstim bijelim tragovima.

Žunjić slika iz srca, slobodno, oslobođen bilo kakvih pravila, stvarajući, volim to uvijek reći na velikom formatu platnu u ulju i akrilu, stvarno nestvarni svijet.

Žunjić se ne obazire na modne likovne trendove, slika po svome, kontinuirano.

Kao i mnogi, i Žunjić se pokatkad okretao figurativnim motivima, na počecima svoje likovne odiseje, no danas je on, slikar žestoko sklon i odan apstrakciji.

Ciklus posvećen velikom američkom slikaru Mladena Žunjića pokazuje visoku razinu autorske vještine uz obavezni eruptivni kolor na velikom formatu.