RUBOM PUTOPISNOG PUTA DO LOBORA

Riječ na 14. Hrvatskom književnom putopisu, u Loboru 3. listopada 2020.
RUBOM PUTOPISNOG PUTA DO LOBORA

Tomislav Marijan Bilosnić

Samo je jedan Lobor, ali sa stotine zrcala u našim srcima. Mijenja se kako svake godine u njega dolaze putopisci, skitači, književnici, svi oni sa zajedničkom pričom o putu u Lobor. 

Svaki put vodi negdje. Nas je danas doveo u Lobor, u zlatnu jabuku hrvatskog putopisa.

Svi putovi istodobno vode kroz život, u život i u smrt.

Putovi konačno postaju utrti, ali nema takvog puta na kojemu nećemo još jednom i uvijek iznova, vidjeti, čuti, saznati, otkriti nešto novo što će biti vrijedno naše riječi.

Na nama je da izaberemo svoj put, da se prilagodimo svome putovanju, da naš put i naše putovanje postane našom pričom, našim putopisom.

 A putopis neka bude kao što bi valjalo da nam je život – jasan, čist i vidljiv. Kao Lobor otvoren.

Kada čovjek krene u svoj vinograd ili njivu, u obližnji kafić na jutarnju kavu; ili sjedne u zrakoplov leteći u oblacima preko svjetskih planinskih lanaca i vrhova prema kakvome megapolisu  ili nekoj od pustinja; sjedne u brod i uputi se na oceanske pučine na kojima je sam s morem i nebom; putuje kopnom pješke, na konju, biciklu, automobilu, želježnici: ili samo ležeći u sigurnosti svoje sobe u snovima; čovjek će, dakle s trudom ili bez njega, doživjeti takva čuda kakva može stvoriti samo ljudska iluzija. To znači da se uvijek krećemo za osjećajima, uvijek iznova uspoređujući viđeni prostor s neuhvatljivim hujem vremena ugrađenim u sat našega života.

Kad putujemo u snu, ili u stvarnosti, kroz zemlje, među ljude, prošlost, umjetnost, događaje, vjere, gradove, zbilju i legende, po tlu, nebu i vodi, i kada se osjećamo ushićeno, kao i patnički, mi živimo pjesničko iskustvo. Samo kretanje je poezija. Poezija su daljine, daljine, daljine.

Borci viču: konja! A mornari: jedra!
A ja, ȍpīt  glasom pomorkinja vila,
Žudim samo plavet, Vasiona Njedra,
I ja vičem: krila! – krila, krila!

Tako pjeva Ujević u svojoj pjesmi „Vasionac“. „Sto glasova iz stotine grla“. Na putovanju se oči ne sklapaju, uši ne pokrivaju, riječ ne prestaje. Na pozornici toga labirinta zavjesa se nikad ne spušta. Ne prate se putokazi, već svjetlo u daljini, rojevi zvijezda što se poput vodopada ruče u tamne dubine neba.

Putopis je danas sve rjeđa forma umjetničke proze. Oni skloni svijetu novih medija misle da se danas na druge i brže načine mogu upoznati i razumjeti daleki krajevi i ljudi, zemlje, običaji i kulture, da se o svemu viđenom i neviđenom lako i jednostavno mogu osvjedočiti na tzv. društvenim mrežama! Varaju se, iako su se prostori naizgled toliko smanjili da stanu u svako računalo, a vrijeme se može jednim klikom zaustaviti, putovanja ostvariti u paket aranžmanima, i to sve po povoljnim cijenama i neodoljivim ponudama. Bez osobnog iskustva i doživljaja, bez duhovne radoznalosti, iskustva, pamćenja, razumijevanja, objašnjavanja, uspoređivanja suprotnih polarnih sila – nema putopisa. Putopis je naša emocionalna otvorenost i snaga. To je priča o ljudskome nestrpljivome duhu s istančanom znatiželjom.

Putopis je ona književna forma u čijem se sadržaju ravnopravno isprepliću elementi poezije i filozofije, eseja i znanstvenoga ogleda, otvorenosti za povijest i legende, logičnost i sustavnost, uvijek s elementima novih vidika, novih pogleda, uvijek spremnim za susretanje novim kulturama.

Lobor Franje Horvata Kiša, Matoševa lutanja oko Lobora, putopisni Lobor, dolasci hrvatskih putopisaca svake godine u Lobor u doba kad oblaci postaju zabrinuti „oblaci kao misli“, kako bi kazao Matoš, takav Lobor danas, i tako već više od desetljeća, nacionalno je središte i hodočasno mjesto hrvatskog književnog putopisa.

 Lobor je otvorio vrata hrvatskom jeziku suvremenog književnog putopisa, ravnopravno na standardnom jeziku kao i književnim idiomima. U našim razmišljanjima danas o hrvatskom putopisu neupitan je utjecaj Lobora, Kajkavskoga spravišća, časopisa „Kaj“ i svih onih marnih poslenika kroz cijelo vrijeme našega zajedničkog putovanja s tugom za izgubljenim, ali uvijek prema žudnji za novim.

Duhovita pripovijest omiljenog dječjeg autora

Duhovita pripovijest omiljenog dječjeg autora

Akademija Art27/11/2020

David Walliams: Nešt Nešt je nova eksplozivno duhovita pripovijest autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovom romanu pomiče…