Skip to content

Vladimir Visocki: Moj cilj – Horizont

Nedavno je zagrebački nakladnik Školska knjiga u svojoj sjajnoj biblioteci Vrhovi svjetske književnosti, objavila izbor pjesama Vladimira Visockog (1938-1980), pjevača, pjesnika, kazališnog i filmskog glumca, Moj cilj – Horizont, u izboru pjesništva Natalije Vorobjove Hržić, u prijevodu s ruskog Luke Paljetka te predgovore Ante Žužula, predsjednika Upravnog odbora Školske knjige, ruskog veleposlanika Anvara Azimova i pogovor Ivana Golubničija, koji je čitateljima izvanredno eksplicirao fenomen Vladimira Visockog.

Miroslav Pelikan

Mnogi Visockog smatraju jednim od najvećih ruskih umjetnika uopće, iako ignoriran od strane vlasti, postigao je nezapamćen uspjeh, živio je kratko ali žestoko, ostavljajući dubok trag.

„Njegov je talent bio univerzalan:voljeli su ga i cijenili ljudi svih godina i profesija“ ističe Golubničij, i dalje “Visocki je svojim pjesmama, osobito svojom izražajnom izvedbom, prepoznao bilo sovjetskoga naroda, bio je nerv goleme ruske zemlje“.

Golubničij ističe kako je Vladimir Visocki neodvojiv od Vladimira Visockog pjevača i izvođača vlastitih pjesama te da stihovi Visockog puno gube ako ih se odvoji od njegovog glasa i ekspresije.

Osobno mi je žao što se u prigodi objavljivanja ove izvanredne knjige, i hvala svima koji su na njoj predano radili, nije pojavio barem jedan CD s njegovom glazbom, koji bi još više približio njegovo veliko pjesništvo svima nama, a koji smo o njemu u davnim vremenima čuli malo ili ni malo i uvijek se iznenađujući ugodnno,kada bi u eteru čuo njegov muževni glas.