Ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru

Golemi energetski naboj osjeća se i izvan granica slike, izvan njezinog volumena jer doista, Žunjićeve slike jednostavno emaniraju uočljivu energiju izvan okvira

Gotovo da i nema tema kojih se nije dotakao u svojoj bogatoj umjetničkoj praksi, slikar Mladen Žunjić, s tek nekoliko slika ili ciklusom ili s više ciklusa, istražujući svekolike mogućnosti motiva ali i posebice boja, pojedinih, njemu dragih dominantnih, ali i ostalih u kolorističkom spektru.

Miroslav Pelikan

U jednom od novijih ciklusa Žunjić se okrenuo motivu svemira, njegova davna nastanka, u ulju i akrilu na velikim formatima platna 100 x 100 cm, tvoreći uznemirene, dramatične kompozicije, prepune energije, koja doista frca na sve strane, ostavljajući nizove brojnih tragova u boji, koji nestaju, istodobno se i pojavljujući.

Taj zanimljivi svijet nastanka svemira gdje boja nezaustavljivo teče, klizi, eksplodira, sudara se i u bljeskovima nestaje i nastaje u novom kovitlacu, vrlo je blizak slikaru, od samoga početka njegovog slikarstva.

Golemi energetski naboj osjeća se i izvan granica slike, izvan njezinog volumena jer doista, Žunjićeve slike jednostavno emaniraju uočljivu energiju izvan okvira.

Naravno, toliko gibanje može dobro podnijeti samo veliki format jer dopušta autoru da se u potpunosti razmaše, da bude posve iskren, ne primoravajući slikara poput manjeg formatra na minuciozno promišljanje o svakom potezu, koji ne mora uvijek biti pravi.

Nadahnuti ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru skladno se uklapa u autorov opus i dalje snažno potvrđujući temeljnu karakteristiku, njegove slike i njegovi ciklusi nikako nisu dosadni, izazovni su i poticajni, iznimnog kolorizma.