Skip to content

MAHLEROVA DRUGA U CENTRU ZAMET: IZVEDBA KOJA NAS JE SPOJILA S NEBOM

Dva združena simfonijska orkestra, dva zbora i dvije solistice, ukupno više od 200 izvođača, već su sami po sebi impresivan prizor, a svi su oni pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera

„…Postavlja se veliko pitanje: Zašto si živio? Zašto si trpio? Zar je sve to samo velika, okrutna šala? Što je zapravo ovaj život – i ova smrt? Je li sve to samo konfuzan san ili taj život i ta smrt imaju smisla? Svatko tko iznova osjeća odjekivanje tog pitanja treba na njega odgovoriti da bi mogao dalje živjeti, a ja taj odgovor dajem u posljednjem stavku „Uskrsnuće“, pisao je Gustav Mahler glazbenom publicistu, kritičaru i skladatelju Maxu Marschalku o svom tada novom djelu, svojoj Drugoj simfoniji poznatijoj kao „Uskrsnuće“. Ono o čemu je Mahler pisao, riječka je publika, 125 godina nakon svjetske praizvedbe ovog kolosalnog simfonijskog djela, mogla čuti i duboko doživjeti na riječkoj praizvedbi u Centru Zamet, u suradnji HNK Ivana pl. Zajca i Hrvatske radiotelevizije, a u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Dva združena simfonijska orkestra, dva zbora i dvije solistice, ukupno više od 200 izvođača, već su sami po sebi impresivan prizor, a svi su oni pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, novog glavnog gosta dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra i riječke Opere, kojem je ovo bio inauguracijski nastup, po završetku izvedbe bili su ispraćeni dugotrajnim ovacijama publike. Zabilježili smo i nekoliko njihovih komentara:

„Veličanstveno! Toliko sam ganuta da mi je u ovom trenutku teško pronaći prave riječi kojima bih opisala taj doživljaj. Svi su bili sjajni, a posebno bih istaknula dirigenta Philippa von Steinaeckera. Sigurno ćemo dugo pamtiti večerašnjeg Mahlera“,

„Još jedan sjajan, sjajan, sjajan koncert. Dobro da je izveden u Centru Zamet pa je i unatoč epidemiološkim mjerama moglo prisustvovati više posjetitelja. A što još reći? Bravo za maestra, za sve članove orkestra i zbora, a posebno bravo i za naše predivne solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan. Bravo svima“,

See also  Nina Romić - Novi ženski projekt obojila je u "Crno"

„Bila je to vrhunska izvedba i vrhunski doživljaj. U trenutku sam poželjela da smo svi, i izvođači i publika, negdje na otvorenom, da nas je još više pod otvorenim nebom s kojim nas je večerašnji koncert spojio“.

I doista, Mahlerovo „Uskrsnuće“, između života i smrti, obećava ponovno rađanje postojanja.
„Naravno, glazba je tako čudesna i iskrena da se možemo radosno prepustiti i vjerovati… čak i ako je to samo za vrijeme trajanja jedne simfonije“, napisao je maestro Von Steinaecker u koncertnom programu. Sudeći po reakciji oduševljene publike sinoć su svi povjerovali, i zbog Mahlera i njegove glazbe, ali i zbog Philippa von Steinaeckera i izvedbe svih sudionika kojom je sinoć dirigirao.

Riječki smifonijski orkestar, Riječki operni zbor te Simfonijski orkestar i zbor HRT-a, uz solistice Kristinu Kolar i Ivanu Srbljan, Mahlerovo će „Uskrsnuće“ izvesti i večeras u zagrebačkom Domu sportova. A svi oni koji neće biti tamo izvedbu će moći pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija. Televizijska snimka bit će pak emitirana u jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu na Trećem programu HTV-a.

Snimio: Dražen Šokčević

Milena Jerneić