Berba grožđa u vrtu terase Oleander

Na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade uz visoke mjere opreza i manji krug uzvanika održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom Vlade Krauthakera, jednog od najpoznatijih hrvatskih vinara, koji je prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela

Glavni berači bili su prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić i Vlado  Krauthaker.

Nakon berbe kušalo se Zinfandel Oleander berbe 2019. za koji je Vlado Krauthaker rekao „Berbu 2019. odlikuje tamna crvena boja i okusi bobičastog voća, posebno maline, praćeni začinima poput đumbira, ružmarina i češnjaka s aromatičnim zadimljenim završetkom nalik duhanu.”

Limitirano izdanje Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker uvrstit će se na vinsku kartu restorana Zinfandel’s .

Vinova loza zaštitni znak Esplanadina restorana koji je dobio ime po sorti grožđa zinfandel, koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. Stoga je to vino simbol isprepletenosti kultura koje se susreću u kuhinji restorana Zinfandel’s. „Zinfandel je čuveno vino u svijetu koje već desetljećima izaziva pozornost kod potrošača, posebno Amerikanaca. Njegovoj popularnosti znatno je pridonio misterij podrijetla. Naime, kako su sve sorte koje se uzgajaju u Americi izvorno iz Europe, za sve osim zinfandela točno se znalo odakle potječu. Desetljećima su znanstvenici pokušavali razriješiti ovu enigmu. Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu imao je sreće pronaći ovu sortu 2000. godine u Kaštelima pod nazivom crljenak kaštelanski. Pomoću DNK analize i uz suradnju kolega s UC Davis iz Kalifornije nedvojbeno smo dokazali da se radi o istoj sorti. Poslije smo pronašli dokumente koji pokazuju da je ova sorta uzgajana u Dalmaciji u srednjem vijeku pod nazivom tribidrag, a u 16. stoljeću bilo je to naše vino koje se  izvozilo u Veneciju. Treba naglasiti da je u trenutku otkrića bilo svega dvadesetak loza u dalmatinskim vinogradima, a od tada do danas intenzivno ih razmnožavamo. Neki su vinari odmah započeli sa sadnjom ove sorte da bi je zajedničkim trudom spasili od zaborava, pa danas imamo brojne proizvođače tog grožđa i vina. Neki poput Krauthakera uspješno ga uzgajaju i u Slavoniji”, istaknuo je prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Jako me veseli što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s velikim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo posebno ponosni i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Tada se počela rađati ideja da bismo mogli imati vino s vlastitom etiketom. Čim smo čuli da nam stižu prve butelje, odlučili smo okupiti prijatelje hotela Esplanade, zajedno nazdraviti ovom uspješnom pothvatu i pritom se zabaviti u jesenskoj berbi u srcu Zagreba. Vino koje je vinarija Krauthaker proizvela za hotel izvrsne je kvalitete. Butelja nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom. Vjerujem da će gosti restorana ove jeseni uživati u spoju zinfandela i jesenskih delicija s novog jelovnika”, istaknuo je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

Okupljanje na terasi Oleander bilo je ujedno i idealan povod za najavu novog  jesenskog jelovnika restorana Zinfandel’s čiji koncept potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić, a u kojemu će gosti moći uživati od 29. rujna. Ana Grgić je za ovu prigodu pripremila niz kreativnih zalogaja koji su  dopunjavali Krauthakerova vina, poput ukiseljenih čičoka u juhi od dimljene čičoke uz usoljene kozice i ulje od kapara, gnuda s fluidnim gelom od cikle, pestom od lješnjaka te kremom od stilton sira, kao i file romba uz velouté od crnog češnjaka i pinjola a kušalo se i  rolice od kelja punjene confitom od domaće patke poslužene uz kremu od crne leće i umak od klekovih bobica i kardamoma, a koje su se posebno dobro sljubile uz zinfandel.

 „Jelovnik je nadahnut aromatičnim jesenskim namirnicama poput kestena, kukuruza, crnih tartufa, naranči i vrganja. Posebno sam ponosna i na našu gurmansku kolekciju zimnice koju smo sami kiselili i salamurili. Novi jelovnik stavlja naglasak na svježe domaće namirnice koje nabavljamo od  biranih OPG-ova. Tako primjerice  patka, čiji baš svaki dio iskoristimo u jelu, dolazi iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, dok je kozji sir iz nagrađivanog OPG-a Moravec.”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić.

Novi jesenski jelovnik donosi i Kagoshima Wagyu steak s karameliziranom ljutikom i gljivama shiitake te  guščju jetru u simbiozi s mariniranim kruškama u portu i crvenom papru, posluženu uz topli brioš te maslac s narančom. Karta slastica donosi citrusne okuse naranče i mandarine, rabarbaru ,čokoladu i  sladoled od kukuruza šečerca s terinom od jabuke, kao i hrskave kekse od đumbira poslužene uz mliječni pekmez i ušećereni đumbir.

Uz zvijezdu događaja Zinfandel 2019., uzvanici su imali priliku nazdraviti Krauthakerovim  pjenušcem Julija, koji odlikuju sorte muškat žuti, muškat bijeli i muškat ottonel. Uživalo se i u Zelencu Kutjevo, prepoznatljivu po cvjetnim tonovima i nježnoj nijansi meda, dok su Krauthakerov Pinot crni rubinske boje i osvježavajući Rosé cuvée dodatno oplemenili okuse  jesenskih zalogaja.

BILO JE – Nessa predstavlja drugi studijski singl

Nessa je umjetničko ime pjevačice Nikoline Fistrić koje je izabrala za rad u sklopu projekta Ekta Koletiva-a, skupine mladih glazbenika na čelu sa Robertom Domitrovićem, bubnjarem benda The A!, koji okuplja nove izvođače s ciljem promocije autorskog izričaja neopterećenog stilskim i žanrovskim ograničenjima Aktualni singl “Bilo je” je prva pjesma koju je Nessa snimila u… Read More »BILO JE – Nessa predstavlja drugi studijski singl

Prvijenac electronic jazz četvorke Trokut

Kada četvorka nosi ime Trokut, onda znamo da svaka norma i oblik nestaju. Trokut se prošlog tjedna predstavio Hrvatskoj i svijetu premijernim singlom Spinning Top, a upravo je objavio svoje debitantsko dijete ljubavi jazza i elektronike – SHAPELESS, izdavača Rika Muzika Kritika Maje Trstenjak (SoundReport) pokazuje da donose „jedinstveni glazbeni izričaj visoke razine kvalitete. S… Read More »Prvijenac electronic jazz četvorke Trokut

Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu… Read More »Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Alarm za krajnje odgovorno ponašanje

Apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom “Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi… Read More »Alarm za krajnje odgovorno ponašanje

Plenković: Vlada čini sve da se isplate božićnice

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako Vlada čini sve da se u realizaciji rebalansa ovogodišnjeg proračuna osiguraju sredstva za božićnice, a o stanju u KB Dubrava rekao je kako će odluke donositi novoimenovano Upravno vijeće, ako smatra da je potrebno i smijeniti ravnatelja “Što se tiče božićnica, u cijelom mojem mandatu nismo ni jednom nismo… Read More »Plenković: Vlada čini sve da se isplate božićnice

U Hrvatskoj skoro 3000 novih slučajeva u protekla 24 sata

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.776 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 14.031. Među njima je 985 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. U protekla 24 sata testirano je 9.679 osoba Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj,… Read More »U Hrvatskoj skoro 3000 novih slučajeva u protekla 24 sata

Umjetnički radovi na temu uloge otpada i konzumerizma u galeriji SKC i na ulicama Rijeke

Ove subote, 31. listopada u Galeriji SKC, u Kružnoj ulici u Rijeci, od 19.00 sati otvara se umjetnička izložba Re-Start Experience, španjolskog kustoskog kolektiva SOMAMA, u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture Izložba će biti otvorena svakodnevno do 13. studenog od 15 do 20 sati, uz slobodan ulaz. Usto, na ulicama i trgovima… Read More »Umjetnički radovi na temu uloge otpada i konzumerizma u galeriji SKC i na ulicama Rijeke

HNK Ivana pl. Zajca nastavlja sezonu od 4. studenog

Nakon kraće stanke, HNK Ivana pl. Zajca sa svojim redovnim programom nastavlja od 4. studenog  2020. U međuvremenu je kazališna zgrada u cijelosti dezinficirana te učinjeno sve kako bi se u nastavku sezone publika osjećala još sigurnije i bez opterećenja uživala u kazališnim programima. A program se nastavlja odgođenim izvedbama: izvedbom predstave „Il Vangelo del… Read More »HNK Ivana pl. Zajca nastavlja sezonu od 4. studenog

Platforma Femme Nouvelle ide dalje s novom pjesmom Ide Prester “Luda”

Hipnotičkom synth-pop pjesmom “Luda”, neponovljive Ide Prester, nastavlja se drugo poglavlje platforme Femme Nouvelle, koje su otvorile sjajne Nika Turković i Anja Papa (pocket palma) Hej što te nema, prazan mi je stan, koža mi fino miriše – stihovi su kojima počinje nova pjesme Ide Prester, a već prvi taktovi i riječi primamljivo uvode u hipnotičku pop synth… Read More »Platforma Femme Nouvelle ide dalje s novom pjesmom Ide Prester “Luda”