Skip to content

Otvorene prostorne intervencije Svjetlane Despot na lukobranu

U četvrtak 17. rujna 2020. na riječkom Molo longu, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, otvorene su prostorne intervencije priznate riječke produkt dizajnerice i dizajnerice interijera Svjetlane Despot

Prostorne intervencije na proširenju lukobrana, iza zgrade Dezinsekcije, od sredine su ljeta šetačima postale omiljeno mjesto za fotografiranje. Autorica Svjetlana Despot, koja ih je poklonila svome gradu, ističe kako one pozivaju prolaznike na zajedničku igru, ali i introspekciju te razmišljanje o intimnim temama Samoće, Ispovijesti, Slobode i Zagrljaja.

Rad je nastao još u siječnju 2020. godine kao otisak osobnog unutarnjeg stanja umjetnice, a dogodilo se da je njeno razmišljanje, zbog situacije s pandemijom COVIDA-19, aktualnije sada nego tada. Umjetnica kao da je predvidjela osjećaj izolacije.

Na otvorenju intervencije publici su se obratili povjesničarka umjetnosti Ora Mušćet, članica Programskog vijeća poslovnog kluba PartneRI Dunja Siuc Valković, Marija Katalinić u ime RIJEKE 2020 igradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, a veliku su ulogu u predstavljanju intervencije imali i volonteri Europske prijestolnice kulture: Jelena Juretić, Kristian Volarić, Daniela Tolj, Gordana Vrtodušić i Nevenka Blažević.

Svjetlana Despot je nakon službenog otvorenja, uz neformalno druženje i glazbu, okupljenima predstavljala intervenciju.

Uz autoricu, za realizaciju je zaslužna i suradnica Martina Babić, a izvedbu su omogućili: Poslovni klub PartneRi, Data Decor d.o.o., RIJEKA 2020 i Lučka uprava Rijeka.Unaprijed zahvaljujem na objavi.

Lena Stojiljković

Optimized by Optimole