Potomci žrtava nacizma lakše do austrijskog državljanstva

Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta u rujnu protekle godine jednoglasno je donijelo odluku kojom će se potomcima žrtava nacizma olakšati da postanu austrijski državljani

Nova odredba Zakona o državljanstvu omogućava im stjecanje austrijskog državljanstva, a da se pritom ne moraju odreći drugog državljanstva niti priložiti dokaz o prebivalištu na području Austrije. Izmjena i dopuna Zakona stupila je na snagu 1. rujna 2020.

Osim toga, dobivanje austrijskog državljanstva već je bilo pojednostavljeno za one osobe koje su bile prisilno raseljene iz Austrije za vrijeme nacističkog režima. Naturalizacija je prethodno bila olakšana osobama koje su Austriju napustile do 9. svibnja 1945., no to je produženo sve do 15. svibnja 1955.

Gradonačelnik Beča, Michael Ludwig, kazao je da je austrijska prijestolnica svjesna svoje povijesne odgovornosti te da već dugi niz godina pokreće razne inicijative kojima raseljene žrtve nacističkog režima i njihove potomke potiče da se ponovo povežu s austrijskom metropolom. Uz to naglašava da ovdje nije riječ samo o već odavno potrebnoj simboličnoj gesti, nego i o aktivnom pristupu punom poštovanja. Time se brojnim ljudima iz cijelog svijeta omogućava povratak u domovinu koja im je prisilno oduzeta, zaključuje bečki gradonačelnik.

Austrijska prijestolnica još se od početka godine intenzivno priprema za provedbu nove odredbe. Tako je, primjerice, bečko gradsko poduzeće za imigraciju i državljanstvo (MA 35) već zaposlilo preko 40 dodatnih referenata, povjesničara i pravnika koji su tijekom proteklih nekoliko mjeseci prošli odgovarajuću obuku, a sve kako bi se nova odredba mogla provesti što brže i profesionalnije.

Više informacija o mogućnostima stjecanja austrijskog državljanstva: https://bit.ly/3bBqFxz.

Matea Čuljak