PREISPITIVANJA: Marinksy – Iva Čukelj – Luka Pacek

Centar za mlade Bunker – Art room, Samobor
Otvorenje izložbe je u petak, 11. rujna 2020. u 19 sati
Ulica Savke Dabčević Kučar 8
Izložba je otvorena do 25. listopada 2020.

MARINKSY – biografija

Marina Krištofić „Marinksy“ vizualna je umjetnica iz Samobora rođena 1991. godine. Nakon završetka preddiplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2015. godine Marinksy se posvetila umjetnosti. Bavi se slikarstvom i fotografijom, kao i animacijom i skulpturom, često kombinirajući različite tehnike i materijale. Do sada je sudjelovala na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Realizirala je naslovnicu i ilustracije knjige „Five Years Alone in Space“ H. Bordo.

MARINKSY – NESVAKODNEVNA SVAKODNEVNICA

U stvaranju slika i ilustracija koje izlaže, Marinksy je potaknuta svakodnevnicom. Naizgled jednostavne i zaboravne prizore koje možemo vidjeti u svijetu ona bilježi i potom razvija.

Kroz razne slikarske i crtačke tehnike na radovima koje predstavlja na ovoj izložbi, na raznim dvodimenzionalnim materijalima, na surealan način prenosi svoje subjektivno viđenje svijeta. Zaigranošću u pristupu stvaranja svojih radova Marinksy propitkuje društvene norme i međuljudske odnose. Potiče time gledatelje na razmišljanje o tom svakodnevnom svijetu, na novi pristup predstavljenih događaja.

Marinksy izlaže slikarske radove nastale u posljednje četiri godine na koje kroz vrijeme utječe i njeno bavljenje drugim granama vizualne umjetnosti: fotografija, animacija i skulptura.

Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

IVA ČUKELJ – biografija

Iva Čukelj, rođena je 1993. godine u Zagrebu, gdje završava osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Iako srednja škola nije bila umjetničkog usmjerenja, za vrijeme njenog trajanja razvila je određeni senzibilitet i osjećaj za umjetnost te sa sigurnošću znala pravac svojeg akademskog obrazovanja. Tako u jesen 2013. upisuje preddiplomski sveučilišni studij „Likovna kultura“ na nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nakon kojeg 2016. godine nastavlja upisom na diplomski studij, smjer: Grafika, gdje u rujnu 2019. godine diplomira u klasi mentorice Ines Krasić. Iste godine svoj umjetnički smjer nastavlja na diplomskom studiju animiranog filma i novih medija, smjer: Novi mediji.

IVA ČUKELJ – OSJEĆAJI SUOČAVANJA

Iva Čukelj predstavlja se knjigom ilustracija kojima bilježi emocije koje proživljava dok počinje stvarati svoje radove. Tu se, u tom procesu, u najvećem postotku javljaju strahovi i sumnje. U knjizi ilustracija se emocionalno otvara posjetiteljima i time s njima želi započeti razgovore o tim emocijama, želi prikazati kako kao stvarateljica razmišlja i što propitkuje. A isto traži i od njih. Zbog toga je za izložbu pripremila i brojne razglednice koje nudi posjetiteljima s namjerom da i oni učine isto – da se na njima slikom i riječju otvore i pokažu emocije, da se suoče s onime što čuvaju u sebi i da to podijele s nekime. Razglednice posjetitelji šalju na nepoznate adrese i otvaraju se time novim iskustvima. Posjetitelji time postaju dijelom same izložbe.

Projekt koji Iva Čukelj predstavlja nazvala je „Osjećaji suočavanja“. Svoje osjećaje ona u art booku izražava ilustracijom i tipografijom, malih dimenzija, ali velikih utisaka.

Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

LUKA PACEK – biografija

Luka Pacek rođen je 1995. u Zagrebu. Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu završio je 2014. godine. Tijekom srednje škole izlagao je na izložbama “Čudesni svijet koralja” i “Ambienta Zagreb”. Radovi iz srednje škole kasnije su izloženi na izložbi “More” u Šibeniku. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – odsjek: Kiparstvo, upisao je 2017. godine. Trenutno završava treću godinu studija, a prve dvije godine završio je u 10% najboljih studenata.

Izlagao je radove na izložbama “ALU Perspektiva 2018.“ i „ALU Perspektiva 2019.“, na “Izložbi natječajnih radova Milan Neralić” te „Plati i Nosi 2019.“ u Galeriji Bačva Doma HDLU.

Godine 2020. izložio je prvu javnu skulpturu “Portret – Antun F. Lučić” na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

LUKA PACEK – SRETAN PUT

„Sretan put“: Uzimajući zahvalnost kao razlog nastajanja djela „Sretan put“, Luka Pacek stvara ovu osvjetljenu skulpturu. Djelo je posvećeno dragom mu prijatelju kojeg ovime pozdravlja, daje mu podršku u okretanju nove stranice u životu i njome se oprašta od njega, prihvaća njegov odlazak. Naizgled tužna izraza lica, lik putujućeg čovjeka kojeg prikazuje dobiva drugu dimenziju kada se unutarnje svijetlo upali. Pojavljuje se, kako sam autor to opisuje, goruća želja i borba za boljim životom. Skulptura izrađena od kaširanog papira i led traka prestaje biti samo skulptura – postaje poruka. 

„Prolaz“: skulptura izrađena od drva i silikona simbolizira vrijeme razvoja autora kao umjetnika. Vrijeme je to koje je Luka Pacek proveo na Akademiji likovnih umjetnosti, kao i vrijeme koje ga još čeka, koje nije došlo. Kao što je i ovaj prolaz na prvu ruku neprolazan, ipak, s uloženim trudom, i sami vidimo da kroz njega možemo proći.

„Crtež u prostoru“: hommage prirodi i vatrogascima – skulptura nastala nakon učestalih požara u Hrvatskoj i svijetu u vrlo kratkom vremenu. Potaknut uništenjem brojnih šuma, ali i shvaćanjem da će se te šume regenerirati, Luka izrađuje skulpturu koja podsjeća na brojna razaranja prirodnih habitata biljaka i životinja te ljudskih, s pozitivnim ishodima, uplitanja u pripomoć spašavanju tih okoliša.

Iva Gamilec, mag. educ. hist. art.

Preminuo fra Vendelin Karačić, voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu

Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar i pjesnik, umro je u 78. godini nakon kraće bolesti, izvijestili su u četvrtak iz Hercegovačke franjevačke provincije Ugledni hercegovački franjevac, voditelj glasovite Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, obnašao je službe župnog vikara, župnika, definitora provincije i odgojitelja bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije. Fra Vendelin Karačić… Read More »Preminuo fra Vendelin Karačić, voditelj Franjevačke galerije u Širokom Brijegu

Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u organizaciji poslovnog tjednika Lider provodi se četvrtu godinu zaredom a nastavlja se i 2021. Nominacije investicija trajale su do početka rujna i tijekom tog razdoblja održali su se investicijski forumi u Osijeku, Rijeci, Zadru i Čakovcu. Projekt je pokrenut kako bi… Read More »Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

BILO JE – Nessa predstavlja drugi studijski singl

Nessa je umjetničko ime pjevačice Nikoline Fistrić koje je izabrala za rad u sklopu projekta Ekta Koletiva-a, skupine mladih glazbenika na čelu sa Robertom Domitrovićem, bubnjarem benda The A!, koji okuplja nove izvođače s ciljem promocije autorskog izričaja neopterećenog stilskim i žanrovskim ograničenjima Aktualni singl “Bilo je” je prva pjesma koju je Nessa snimila u… Read More »BILO JE – Nessa predstavlja drugi studijski singl

Prvijenac electronic jazz četvorke Trokut

Kada četvorka nosi ime Trokut, onda znamo da svaka norma i oblik nestaju. Trokut se prošlog tjedna predstavio Hrvatskoj i svijetu premijernim singlom Spinning Top, a upravo je objavio svoje debitantsko dijete ljubavi jazza i elektronike – SHAPELESS, izdavača Rika Muzika Kritika Maje Trstenjak (SoundReport) pokazuje da donose „jedinstveni glazbeni izričaj visoke razine kvalitete. S… Read More »Prvijenac electronic jazz četvorke Trokut

Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Finska vlada u četvrtak je objavila da će zbog usporavanja pandemije u državi ublažiti ograničenja radnog vremena restorana, no da na snazi ostaju ona za kafiće i noćne klubove Zahvaljujući odgovornom ponašanju ljudi i mjerama koje smo donijeli, situacija u Finskoj ponovno je među najboljima u Europi, rekla je Krista Kiuru, ministrica zadužena za borbu… Read More »Finska ublažava mjere za restorane zbog uspješne borbe protiv covida-19

Alarm za krajnje odgovorno ponašanje

Apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera bez iznimke, u svim okolnostima Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u četvrtak o 13.925 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u zadnjih tjedan dana te upozorio na prikrivanje kontakata zaraženih pred epidemiolozima, što značajno otežava borbu s epidemijom “Prešućivanje, odnosno navođenje kontakata isključivo iz kruga ukućana koji bi… Read More »Alarm za krajnje odgovorno ponašanje

Plenković: Vlada čini sve da se isplate božićnice

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako Vlada čini sve da se u realizaciji rebalansa ovogodišnjeg proračuna osiguraju sredstva za božićnice, a o stanju u KB Dubrava rekao je kako će odluke donositi novoimenovano Upravno vijeće, ako smatra da je potrebno i smijeniti ravnatelja “Što se tiče božićnica, u cijelom mojem mandatu nismo ni jednom nismo… Read More »Plenković: Vlada čini sve da se isplate božićnice

U Hrvatskoj skoro 3000 novih slučajeva u protekla 24 sata

U protekla 24 sata zabilježeno je 2.776 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 14.031. Među njima je 985 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 71 pacijent. U protekla 24 sata testirano je 9.679 osoba Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj,… Read More »U Hrvatskoj skoro 3000 novih slučajeva u protekla 24 sata