Održani dani susjedstva Praputnjak

Dani susjedstva Praputnjak, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održani su ovog četvrtka i petka u ovom malom naselju u zaleđu Bakarskog zaljeva, pod nazivom Praputnjak – kulturni krajolik

Praputnjak koji broji tek 500-tinjak stanovnika pravi je primjer lokalne zajednice koja je u danim povijesnim okolnostima oduvijek znala živjeti u skladu s prirodom, što je i bila okosnica dvodnevnog programa, a potvrdilo se također kako ključnu ulogu u programu susjedstva Praputnjak nose upravo njegovi mještani i aktivni dionici društvenog života.

Naime, 9 praputnjarskih udruga i organizacija, vođeni duhom aktivizma i zajedništva, i ovim su programom, koji je održan u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, dokazali kako nastavljaju dugogodišnji rad na kulturnoj sceni Praputnjaka, nastojeći okupiti u mjestu veći broj ljudi koji će prepoznati vrijednosti života u maloj sredini.

Sve je počelo u četvrtak navečer, u dvorištu Područne škole Praputnjak programom Krajolici budućnosti tj. predavanjima Jelene Babić iz Udruge Hyla iz Zagrebao pčelama, šišmišima i leptirima kao oprašivačima, dok je Ranko Starac, kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijekaispričao priču o Gradini kod Praputnjaka u kontekstu prapovijesnih staništa između Rijeke i Crikvenice.

Program Praputnjak – kulturni krajolik nastavio se u petak u vinogradu TakalaBakarske prezidi, svečanim otvorenjem u kojem su sudjelovali pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac Rožić, predsjednica udruge Praputnjak – kulturni krajolik Ivona Miloš, rukovoditeljica programa RIJEKA 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te predstavnica tima Kostrena Borka Reljac, koja je ovom prilikom vremensku kapsulu 27 susjedstava predala timu susjedstva Praputnjak.

Okupljeni su u nastavku uživali u interpretacijskoj šetnji krajolikom Praputnjaka pod nazivom Pomalo i po kraju, od vinograda Takala kroz krašku dolinu Dolčinu i natrag. Uz šetnju, predstavljen je rad na očuvanju baštine kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u RH – Takala i cijelih Bakarskih prezida.

Nakon šetnje, u dvorištu Doma kulture Praputnjak u sklopu programa Dnevni boravakvirtualno jepredstavljeno  europsko susjedstvo Praputnjaka – Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske, a također i izložak knjige EUROPE – contours culturels, autora Antona Zakarije prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak – kulturni krajolik.

U Domu kulture Praputnjak pažnju posjetitelja privukla je izložba uoči 155. godine rada Područne škole Praputnjak, gdje su zahvaljujući velikom trudu i angažmanu bivših školaraca izložene impresivne memorabilije mnogih generacija, pri čemu se najviše ističu fotografije koje sežu u daleke  1930. godine.

Tijekom večeri, predstavile su se i lokalne udruge i OPG-ovi, a oni koji su željeli zaigrali su i partiju balot po starinski, što je i inače u Praputnjaku petkom nezaobilazna zabava.

Nositelj inicijativesusjedstva Praputnjak je Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, dok je njihovo europsko susjedstvo organizacija Stichting Bewegend Beeld iz nizozemskog Rotterdama.
Partner u provedbi programa je Grad Bakar.

Lena Stojiljković