Tema igre u fokusu četvrtog SAJMA 3N – NAPUSTI NORMALNE NAPRAVE

Četvrto izdanje programa Sajam 3N – Napusti normalne naprave održat će se u petak i subotu, 4. i 5. rujna u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna 8, Rijeka), u trajanju od 17 do 21 sat

Riječ je o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju.

U okviru projekta Žiroskop, program organizira udruga Drugo more s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

„Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima.“

Nakon prošlogodišnjih neobičnih instrumenata, neslužbena je tema ovogodišnjeg sajma „igra“. Svoje će naprave i uratke predstaviti dvadesetak pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inozemstva, među kojima su i oni koji su se prijavili putem otvorenog poziva upućenog početkom kolovoza: Vitar Drinković, Christoforos Pavlakis, Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Pavel Ruzyak, Ivan Ugrin, Music Makers (Roko Pečarić i Franciska Fis), Tin Dožić, Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić, Konrad Kropf i Marijana Šincek, zagrebački Radiona.org i Format C, riječki muzej računala Peek&Poke i drugi. Za glazbenu podlogu zadužena je ekipa iz Radija Rože.

Tijekom trajanja Sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paole Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, u Kružnoj ulici održat će se dvije radionice, čiji će polaznici izrađivati svjetlosne objekte i diorame, te „svjetleće štapove“ pomoću kojih je moguće raditi razigrane fotografije tzv. LED grafita. Također, izlagači Roko Pečarić i Franciska Fis iz riječke skupine Music Makers u petak će za sve zainteresirane održavati radionicu izrade žičanih instrumenata od otpadnih materijala. Polaznici će svoje uratke moći ponijeti kući, a za sudjelovanje na ovim radionicama nije potrebna prijava.

U danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, u Palachu će se održavati još dvije zanimljive radionice. Pod vodstvom Gregora Bogdanovića i Matea Marcelića, polaznici radionice robotike će od 2. do 4. rujna izrađivati robotskog crtača uz pomoć senzora i mehaničkih dijelova. Na radionici spekulativnog dizajna od nazivom Građansko hakiranje urbane kulturne politike, polaznici će pod vodstvom Marka-Luke Zubčića i Lea Kirinčića raditi na zamišljanju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora. Radi ograničenog broja sudionika, na radionice je potrebno prijaviti se e-mailom na adresu info@drugo-more.hr.

Događanja će biti organizirana uz poštivanje svih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom. S obzirom na to da se radi o zatvorenom prostoru, broj posjetitelja koji će istovremeno moći biti u OKC-u Palach je ograničen. Radi zaštite zdravlja, svi posjetitelji i sudionici su pozvani na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te obvezno nošenje zaštitnih maski za lice.

Više o programu Sajma 3N doznajte na web stranici Drugog mora.

Nositelj projekta Žiroskop, u okviru kojeg se provodi ovaj događaj, je udruga Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, udruga Filmaktiv, udruga Ri Rock i udruga Prostor plus.

Projekt ukupne vrijednosti 2.416.102,66 kuna financira Europska unija s 2.053.687,26 kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, i sufinancira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u iznosu od 362.415,40 kuna.

Dubravko Matanić