NASTUP POD GESLOM “SVI SU IZVORI U TEBI“

25. Književni susreti Badavca 2020

Na izvoru žive vode Badavca, koji se spominje u srednjovjekovnom Istarskom razvodu, u Polju kraj Rapavela, na području općine Višnjan, u Istri, u nedjelju 30. kolovoza 2020. godine održani su jubilarni 25. Književni susreti Badavca 2020.  Susreti koji okupljaju hrvatske prozaiste, pjesnike, glazbenike i kazivače do sada su se tradicionalno održavali posljednje nedjelje u svibnju, ali su ove godine Susreti održani posljednje nedjelje u kolovozu zbog epidemije Covida-19.

Tijekom proteklih četvrt stoljeća na susretima na Badavci sudjelovali su mnogi značajniji hrvatski književnici.  Pod geslom “Svi su izvori u tebi“ ove su godine nastupili književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Nada Galant, Vjekoslava Jurdana, Tomislav Milohanić – Slavić, Vesna Petrić Terzić, Božidar Prosenjak i Đuro Vidmarović.

Tomislav Marijan Bilosnić  je na 17. književnim Susretima  «Badavce 2012.», upriličio svojevrsni happening, odnosno  performance u kojemu su sudjelovali i ostali sudionici ovih književnih susreta, što je spomenuto i ovom prigodom. Naime, Bilosnić je na otvorenom prostoru Badavce izložio svoje pjesme-crteže iz ciklusa „Metamorfoze”, uljane slike većeg formata nazvane „Nove metamorfoze” i slike iz ciklusa „Križevi”

Badavca se tako zaslugom Tomislava Milohanića začetnika, pokretača i glavnog nositelja ovih susreta, u organizaciji Istarskog ogranka DHK, afirmirala kao mjesto druženja suvremenih hrvatskih književnika. Sudionike je u to ime pozdravio Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. Gostima, sudionicima i posjetiteljima obratio i pjesnik Tomislav Milohanić Slavić, koji je kazao kako se susreti održavaju na  lokalitetu od posebnog značaja za hrvatsku kulturu, ponajprije stoga jer se radi o prostoru i mjestu imenovanom u Istarskom razvodu, srednjovjekovnom spomeniku važnom za hrvatsku kulturu, a posebno u Istri. Predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Boris Domagoj Biletić, zbog spriječenosti sudjelovanja na Susretima, uputio je pismo podrške i zahvale koje je pročitala Nada Galant.

Kako se za Badavcu vežu mnoge usmene predaje i znamenja, program je započeo istarski pjesnik Drago Draguzet čitanjem Istarskog razvoda, onog dijela u kojem se spominje izvor Badavca. Druženje je obogaćeno i nastupima glazbenika Davora Terzića i svirača Kumpanije Kosirići Tinjan, koji su izveli nekoliko tradicijskih pučkih plesova iz Istre.

Pokrovitelji književnog susreta Badavca su općine Karojba, Višnjan i Tinjan, organizator DHK – Istarski ogranak, a suorganizatori Udruga “Valigaštar” iz Karojbe i Gradska knjižnica Poreč.