Pobjednici prvog međunarodnog ZGDW Awarda

Ususret otvorenju sedmog Zagreb Design Weeka, 01. rujna

Nakon tri godine, ZGDW Award, nagrada Zagreb Design Weeka postaje međunarodna, otvorena za prijave iz cijeloga svijeta, i nije više rezervirana samo za hrvatske dizajnere. Želja organizatora je  ravnopravno sučeliti najbolje hrvatske i svjetske dizajnere te publici predstaviti kvalitetan dizajn na izložbi finalista ZGDW Awarda tijekom VII. Zagreb Design Weeka, 1.– 6. rujna 2020. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla / Hala V.

Po prvi puta ZGDW Award dodjeljuje se u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti ZGDW Award 2020. bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike. Nagrade po kategorijama dodjeljuju se u obliku priznanja. U svakoj kategoriji se dodjeljuju po tri nagrade.

Finaliste i dobitnike nagrada odabire stručni, međunarodni, peteročlani žiri koji čine: Peter Stevens, jedan od najboljih britanskih automobilskih dizajnera; Nizozemka Margriet Vollenberg organizatorica  događanja za promicanje dizajna diljem svijeta; Čehinja Veronika Pařízková urednica najpoznatijeg češkog medija za dizajn Czechdesign; Nenad Roban i Vladimir Končar koji dolaze iz dva različita područja dizajna, dizajn nakita i digitalnih komunikacija i dizajn interakcija.

O članovima žirija:

Peter Stevens diplomirao je skulpturu na Saint Martin’s School of Art i industrijski dizajn na Royal College of Art (1963.). Radio je na Royal College of Art, Vehicle Design department (1974.-2015.), za Lotus Cars (1982.-89.) radi kao glavni dizajner te za MG Rover (2000.) kao direktor produkata i dizajna, a trenutno je u procesu promoviranja u vanjskog suradnika na Royal Collage of Art. Od 1976. radi s raznim klijentima kao što je Alpine Renault, Lamborghini, Brabham F1, Williams F1 kao savjetnik za dizajn.

Marigriet Vollenberg je poduzetnica i poznato ime na globalnoj razini te ima preko dvadeset godina iskustva u području industrijskog dizajna. Marigriet je osnivačica Organisation in Design te osnivačica i umjetnička voditeljica Ventura Projects. U jednu ruku je svestrana i spremna za avanturu, a u drugu je veoma pažljiva kada je u pitanju posao. Dolazi iz poduzetničke obitelji u kojoj je bila okružena idejom da umjetnost ne pada u zaborav. Diplomirala je dizajn na Design Academy u Eindhoven pod mentorstvom Lidewij Edelkoorta.

Tvrtku Organisation in Design osniva 2005. godine. Tvrtka klijentima usluge izrade projekata i vođenje manifestacija, usluge izrade strategija, konzultacije, usluge PR-a. Tijekom 11 godina aktivno je i uspješno vodila manifestacije dizajna Ventura Projects u Milan, Dubai, New York i mnogim drugim mjestima po cijelome svijetu.

Veronika Pařízková je glavna urednica Czechdesign – najpoznatijeg češkog časopisa posvećen dizajnu. Czechdesing ne čitaju samo dizajneri, arhitekti, studenti i ostale kompanije i organizacije koje su posvećene dizajnu već privlači i široku publiku tako da časopis broji preko 200, 000 čitatelja, a također ima i snažnu medijsku pokrivenost. Veronika mjesečno objavljuje kritičke recenzije posvećene dizajnu te je domaćin mjesečnog podcasta gdje intervjuira češke dizajnere. 

Nenad Roban, izv.prof.art.  diplomirao je oblikovanje nakita na Kraljevskoj akademiji lijepih umjetnosti u Antwerpenu, gdje je polazio i poslijediplomski studij na Višem institutu.

Početkom 90-ih je osnovao atelijer za izradu nakita u različitim materijalima u kojem i danas stvara. Od 2007. godine u zvanju docenta, kasnije izvanrednog profesora, predaje Oblikovanje nakita, Objekti za tijelo i prostor te Dizajn: povijest i suvremenost na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 2009. godine predaje Uvod u dizajn, Arhitektura i dizajn i Uvod u medije na odsjeku nederlandistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2020. predaje Dizajn: povijest i suvremenost na Poslovnom veleučilištu Zg. Član je HDD-a i HDLU-a. Od 1973 g. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Vladimir Končar ima više od 15 godina iskustva u kreiranju strategije, koncepata i dizajniranju nagrađivanih interaktivnih iskustava i preko 10 godina kreativnog vodstva u oblikovanju digitalnih proizvoda i inovativnih usluga. Sa svojim iznimnim poduzetničkim razmišljanjem, osnovao je svoju prvu kompaniju Studio Revolution (www.revolucija.hr), odmah po završetku studija grafičkog dizajna. Proveo je više od čitavog desetljeća pomažući kompanijama kao što su Volvo, Nike, Molson Coors i dr. te startup-ovima Shoutem, Moonlite i Ziggy u razvoju digitalnih proizvoda i stvaranju kreativnih strategija, s velikom strašću prema stvaranju koje je bilo usmjereno ne samo na uspješne rezultate već i na lijepu izradu. Prije četiri godine spojio je Revolution i Fiwe (www.five.agency), gdje je vodio timove i postavljao procese kako bi multifunkcionalni timovi stvorili visokokvalitetna iskustva u postizanju ciljeva proizvoda za različite klijente na američkom tržištu kao što su Marriott International, Penguin Random House, Mint Mobile, Accu Weather, Rosetta Stone… Trenutno radi kao direktor dizajna na Kiwi.com, gdje vodi strategiju dizajna jednog češkog startupa specijaliziranog za putovanja.

Finalisti (Hrvatske, Nizozemske, Slovenije, Poljske):

Grafički dizajn:

– Studio Tumpić/Prenc – Gradski bazeni Pula-Pola https://zagrebdesignweek.com/portfolio/studio-tumpic-prenc/

– Hibird Books – Gamebook https://zagrebdesignweek.com/portfolio/hibrid-books/

– Rašić+Vrabec – 66. Pulski filmski festival https://zagrebdesignweek.com/portfolio/rasic-vrabec/

Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija:

– Silina Senica Pintar – MiCreate https://zagrebdesignweek.com/portfolio/silina-senica-pintar/

– Hazelica – Plant Tinder https://zagrebdesignweek.com/portfolio/valentina-vidakovic-hazelica/

– Ana Pavičić – Vizualizacija hrvatskih zakona https://zagrebdesignweek.com/portfolio/9693/

Produkt dizajn:

– Veronika Rožmanc – OLI https://zagrebdesignweek.com/portfolio/veronika-rozmanc/

– Havranek+Lugonja – Neolit https://zagrebdesignweek.com/portfolio/havranek-lugonja/

– Sandra Maglov – Valja https://zagrebdesignweek.com/portfolio/sandra-maglov/

Dizajn interijera:

– Clinica studio – Centar za posjetitelje Med dvemi vodami https://zagrebdesignweek.com/portfolio/clinica-studio-3/

– Kancelarija za arhitekturu – House Franco https://zagrebdesignweek.com/portfolio/kancelarija-za-arhitekturu/

– Ivan Galić / NOP Studio – Platforma za promatranje biljaka Cret Dubravica https://zagrebdesignweek.com/portfolio/nop-studio/

Tekstilni i modni dizajn:

– Onimado – The beauty of waste https://zagrebdesignweek.com/portfolio/onimado/

– Patrizia Donà – Qwerty Unique https://zagrebdesignweek.com/portfolio/patrizia-dona/

– MORF – Between Fragments https://zagrebdesignweek.com/portfolio/morf/

Dizajn društvenih inovacija:

– Studio Aline Gerards – How it feels https://zagrebdesignweek.com/portfolio/studio-aline-gerards/

– Miret – 97% ecological sneakers https://zagrebdesignweek.com/portfolio/miret/

– Rašić+Vrabec – Gledam dodirom https://zagrebdesignweek.com/portfolio/rasic-vrabec-3/

Joco Glavaš