Izložba ZBIRKA ŠETIN

Zbirka umjetnina Damira Šetina nastajala je posve spontano i neplanirano. Razvijala se kao i njegov vlasnik, kako ga je život vodio

ZBIRKA ŠETIN
Otvorenje izložbe u utorak 1. rujna 2020. u 18:30 sati
Mala dvorana Galerije Prica
Pučko otvoreno učilište Samobor
Trg Matice hrvatske 6
Izložba je otvorena do 20. 9. 2020.

Kolekcija likovnih djela kod svake privatne osobe odraz je neke njegove priče i ideje, mogli bi čak reći odraz njegovog karaktera. Dok postoje zbirke koje su sustavno planirane, umjetnička djela pomno birana po vrlo specificiranim kriterijima vlasnika postoje i one koje nastaju sasvim nenametljivo i više su odraz života s umjetnošću i umjetnicima, nego neka sustavno građena ideja. Upravo tog ležernog karaktera je Zbirka Damira Šetina koju predstavljamo kroz izložbu u Galeriji Prica, a u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica, čiji je bio dugogodišnji član.

To je zbirka čovjeka kojega su svi koji su ga poznavali oslovljavali od milja Ico, jako rijetko Damir, i to sasvim prirodno zbog njegove uvijek vesele i pozitivne naravi. Kako je zavolio likovni svijet koji je upoznao preko svoga oca kroz suradnju s akademskim slikarom Zlatkom Pricom, kao svoju životnu profesiju odabrao je izrađivanje profesionalnih umjetničkih platana.

Kroz posao uspio je sklopiti mnoga poznanstva s umjetnicima. S vremenom su se također polako sakupljale slike kao svojevrsni pokloni te se zbirka pomalo formira u današnje okvire, od kojih ovog puta predstavljamo samo odabrani izbor.

Nikolina Šimunović

BIOGRAFIJA

Damir Ico Šetin rođen u Samoboru gdje je završio Gimnaziju. Od djetinjstva zaljubljenik u prirodu, koji je tu svoju ljubav ostvarivao kroz članstvo HPD Japetić, kao voditelj planinarskih škola, izleta. Stjecanjem iskustva kroz alpinističke tečajeve i angažmanom u HGSS-u najveće osobno postignuće bila je ekspedicija na Kilimanjaro 1980. g.

Bio je strastveni ribić i tragač šumskog blaga koji je spremao gljive na 100 načina za svoje prijatelje. S “rupsakom“ na leđima i spremnim fotoaparatom pronalazio je zanimljive motive te se uključuje u rad Foto kluba u Samoboru.

Jedne subote otišao je u šumu gdje je i danas duhom prisutan.