Skip to content

Finci skraćuju radno vrijeme

Finska premijerka Sanna Marin predložila je u ponedjeljak da se skrati osmosatno radno vrijeme, u govoru pred svojom Socijaldemokratskom strankom, ustvrdivši da bi kraće radno vrijeme moglo omogućiti povećanu produktivnost

Marin, koja je zagovarala šestosatno radno vrijeme i prije nego je postala premijerkom, mora u to uvjeriti druge četiri stranke u svojoj koaliciji ako želi progurati tu reformu, u trenutku dok raste nezaposlenost zbog covida-19.

„Treba nam jasna vizija i konkretni koraci o tome kako bi Finska mogla uvesti kraće radno vrijeme a finski poslodavci bolje uvjete rada”, rekla je 34-godišnja premijerka, koja je u nedjelju izabrana za predsjednicu stranke.

Marin, jedna od najmlađih premijerki na svijetu, vodi finsku vladu lijevog centra od prosinca 2019., nakon što je jedan član koalicije prisilio njezina prethodnika Anttija Rinnea da podnese ostavku.

Zajedno s Rinneom, koji je do nedjelje bio predsjednik stranke, Marin je vladu skrenula ulijevo, podignuvši mirovine i ukinuvši neke mjere štednje prethodne vlade.

Marin je kazala da bi kraće radno vrijeme moglo postati moguće ako se poveća produktivnost i ustvrdila da to nije u raskoraku sa snažnijim javnim financijama ili vladinim ciljem da se poveća stopa zaposlenosti sa sadašnjih 73,5 na 75 posto.

Stranka je ranije u ponedjeljak odbacila prijedlog eksperimentiranja sa šestosatnim radnim vremenom, usvojivši umjesto toga cilj da se radno vrijeme skrati ili omogući veća fleksibilnost na radnom mjestu.

Marin je ponovila da vlada planira ulagati u obrazovanje te učiniti zemlju ugljično neutralnom do 2035., pozivajući na zelene investicije da se oživi gospodarstvo. Autor: Hina