Jedra života – In memoriam Branka Kopeti

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe In Memoriam Branka Kopeti – Jedra života koju ćemo otvoriti u subotu 22. kolovoza u 19:00 sati. Ovu izložbu posvećujemo Branki Kopeti, autorici koja nažalost zbog teške bolesti nije dočekala, željno iščekivanu izložbu u Zavičajnom muzeju Ozalj. Izložbu u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj moći ćete razgledati od 22. kolovoza 2020. do 4. listopada 2020.

Ponekad je teško napisati smislen tekst o stvaralaštvu osobe koja nije među nama, a ipak živi kroz svoje radove. Kada sam prvi i nažalost jedini puta uživo razgovarao s Brankom Kopeti, osjetio sam veliku ljubav i ponos prema vlastitom postignuću kojeg prati želja za savršenstvom koju svaki autor, bilo književnik, slika, kipar…mora imati. Samog razgovora se osim formalnih stvari koje smo razgovarali u vezi izložbe, iskreno baš i ne sjećam, jer su mi misli odnijeli radovi obješeni po cijelom stanu. Gledao sam u jedra koja su mi se činila u prvi mah „neprirodna” jer svaki pramac juri prema promatraču, dok je neki općenitiji očekivani smjer da očekujete idilični pogled prema krmi i jedrima koje se gube na obzoru. Ta neočekivana perspektiva djeluje odlično u svim djelima Branke Kopeti neovisno da li se radi o jedrima, koja s pučine donose promjenu, ili o sakralnim, arhitektonskim, pejzažnim motivima. Neočekivana je za svakog tko se prvi puta susreće s njenim radovima, i upotreba lima, koji donosi minuciozni i perfekcionistički kiparski duh u radove koji već sami odišu sakralnim i baroknim navadama. Te prakse prenose se na radove Branke Kopeti u povijesnom izravnom kontekstu, kroz upotrebu npr. glagoljice, elemenata spomeničke baštine, arhitekture, običaja, koji doprinose dualnosti između povijesnog i moderniziranog ambijenta slike. Zbog te ambijentalnosti radovi Branke Kopeti posebno pristaju galerijskom prostoru smještenom u zidinama Starog grada Ozlja.

Reljefnost u radovima autorice nije postignuta samo upotrebom i uobličavanjem lima, već i florealnim motivima koji „rastu i izdižu se” iz plošnosti slika. Svi elementi koje možemo vidjeti u njenom slikarstvu govore nam da je uvijek imala vjetar u krmu s kojim je znala vrlo dobro upravljati, vjetar koji je bio plodonosan (41 samostalna izložba i mnoštvo skupnih), koji je vukao prema naprijed, osvrćući se na ono lijepo povijeno od čega odlazi, što čini temeljnu slojevitost svakog rada i estetski sadržaj stvaralaštva Branke Kopeti.

Ovu izložbu ostvarujemo u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Ozalj s velikom zahvalnošću prema obitelji i prijateljima autorice koji su pomogli da se ova izložba održi. Jedrima života oživjet ćemo uspomenu na autoricu i slaviti njen stvaralački opus.

O AUTORICI:

Branka Kopeti, dipl.ing.matematike rođena je u Slavonskom Brodu (1948-2020). Slikanjem se bavila cijeli svoj život, a izlagati je počela nakon završene trogodišnje stručne edukacije pod vodstvom mentorice Vjere Lalin na Rokovom perivoju krajem 80-ih godina. Nastavila je sa usavršavanjem na mnogobrojnim likovnim okupljanjima i kolonijama, od kojih su neke bile i humanitarnog karaktera. Imala je mnoštvo samostalnih i grupnih izložbi, sveukupno više od 100 što je impresivan broj. Bila je članica Grupe 69 i HDLU Zagreb.

Samostalne izložbe:

1996. – Galerija “INA Commerce”, Zagreb

         – Galerija “Croatia”, Samobor

         – Galerija “M”, Zagreb,

1997. – Dvorac Mihanović, Tuheljske Toplice

         – Galerija “Shalom”, Zagreb

         – Caffe galerija “Sermage”, Varaždin

1998. – Galerija dvorca Bežanec, Pregrada

         – Knjižnica “Prečko”, Zagreb

         – Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb

         – Galerija “Amaciz”, Zagreb

         – Caffe galerija “Amarcord”, Brežice

1999. – Knjižnica “Vladimira Nazora”, Zagreb

         – Galerija “Crosco”, Zagreb

         – Galerija “Kristofor Stanković”, Zagreb

2000. – Zagreb, Knjižnica i čitaonica “Bogdan Ogrizović”

         – Klub “Art-net”, Zagreb

2001. – Bibliotheque communale de crans, Geneva, Švicarska

         – Galerija “Kristofor Stanković”, Zagreb

2002. – Knjižnica “Vladimira Nazora”, Zagreb

         – Galerija “Amaciz”, Zagreb

2003. – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice

2004. – Galerija “Chromos”, Zagreb

         – Galerija “Ravnice”, Zagreb

         – Galerija “Kovačić”, Jastrebarsko

2005. – “Grupa 69”, Zagreb

2006. – Knjižnica Augusta Cesarca, Zagreb

2008. – Galerija “Montenegrina”, Zagreb

         – Izlog galerije LIKUM, Dežmanov prolaz, Zagreb

2009. – Volksbank, Zagreb

         – Izlog galerije LIKUM, Dežmanov prolaz, Zagreb

2010. – Izlog galerije LIKUM, Dežmanov prolaz, Zagreb

         – Galerija “ZILIK”, Karlovac

         – Galerija “Sesvete”, Zagreb

         – Izlog galerije LIKUM, Dežmanov prolaz, Zagreb

         – Svijet slika, Zagreb

2011. – Galerija “Laurus”, Lovran

2012. – Galerija HLD, Zagreb

2013. – Dom za starije i nemoćne osobe, Odra, Zagreb

2014. – Galerija HŽ, Zagreb

2016. – Društvo za očuvanje Križevačke baštine, Križevci

2017. – Europski dom Zagreb

Stjepan Bezjak

Priredila: Karolina Bartulović

Branka Kopeti