Veliki Mjesečev meteorit na izložbi u Beču

lunarni meteorit nazvan „Galb Inal” najnoviji je dodatak zbirci Prirodoslovnog muzeja u Beču, a nabavljen je zahvaljujući oporučnoj donaciji. S težinom od gotovo dva kilograma i veličinom od 13 x 10,5 x 9,5 centimetara ubraja se među najveće meteorite na svijetu koji su izloženi za javnost

Ovaj su veliki lunarni meteorit 2011. godine pronašli nomadi u Mauretaniji, u blizini sela Galb Inal po kojemu je i dobio naziv. Smatra se da se odlomio prilikom udara jednog drugog meteorita u Mjesečevu površinu te potom srušio na Zemlju.

Nakon provedenih istraživanja znanstvenici s bečkog Prirodoslovnog muzeja u suradnji s kolegama iz Slovačke ove su godine objavili rad koji sadrži saznanja o navedenome meteoritu. Tako se, na primjer, procjenjuje da je prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu bio težak između sedam i 23 kilograma, no da je pri letu kroz atmosferu izgubio dio svoje mase. Prilikom udara ona se smanjila na oko četiri kilograma, a sam se meteorit razlomio na dva dijela.

Izloženi primjerak u bečkom Prirodoslovnom muzeju zapravo je samo jedna polovica dvostruko većeg meteorita, dok je druga polovica podijeljena na manje dijelove. Oni se uglavnom nalaze u raznim privatnim kolekcijama, no jedan je manji dio korišten i u istraživačke svrhe.

Mjesečev meteorit ‘Galb Inal’ na izložbi u bečkom Prirodoslovnom muzeju © NHM Wien, C. Rittmannsperger

Istraživanje Mjesečevih meteorita ne doprinosi samo boljem razumijevanju Mjeseca, već i Zemlje, a Prirodoslovni muzej u Beču dom je najvećoj i najstarijoj zbirci meteorita u svijetu.

Više o zbirci meteorita u Prirodoslovnom muzeju u Beču (engleski): https://bit.ly/3iVNuOY.

Matea Čuljak