Skip to content

Erotski ciklus Zorana Šimunovića

Akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, proteklih je godina osobito zapažen po svom kompleksnom ciklusu ulja i akrila na velikim (i vrlo velikim) formatima platana s tajnovitom simbolikom prošlih vremena, dakle niz slika posvećenih odrastanju s kojima je slikar izborio svoju čvrstu visoku poziciju u aktualnoj umjetničkoj produkciji

Miroslav Pelikan

U trenucima promišljanja i dilema i Šimunović se okreće, nakratko i drugim temama. Već smo pisali o zanimljivoj seriji portreta i autoportreta.

Dio svoga vremena i nadahnuća Šimunović je odvojio i za obimom neveliki ali vrlo izazovan erotski ciklus crteža.

U središtu ovoga ciklusa jest nago tijelo, ali ovo su tijela starijih žena, sa svim svojim aspektima protekla života , u iščekivanju ovakve ili onakve ljubavi ili njezinih brojnih inačica postojanja.

Naga tijela ovih dama, nepopustljivo prkoseći svojim gestama i neizgovorenim riječima, uznemiruju pogledima, govoreći o stvarnosti svakoga dana koga su doživjele i mogu nam nadugačko pripovijedati o njima, ukoliko se odlučimo stupiti na ovu pomalo uspavanu scenu.

Slikar promišlja o nepredvidljivim prolaznostima života, o raznolikim Janusovim licima proživljenih dana i vrlo različitom doživljavanju istoga, u ovom slučaju, jednostavna dodira.

See also  Druga Afrika – suvremeni dizajn u Africi