Skip to content

Započela jubilarna 10. Multimedijalna manifestacija ODISEJ POD MURVOM

U organizaciji Galerije “Sveta Katarina Aleksandrijska” u Zemuniku je u srijedu 12. kolovoza 2020. godine održana prva u nizu priredaba u sklopu jubilarne 10. Multimedijalne manifestacije pod nazivom “Odisej pod murvom”, a koju je pokrenuo i organizira književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić

U Bilosnićevim dvorima u srijedu su tako predstavljene Bilosnićeve zbirke pjesama „Tigar“ i „Afrika“ u prijevodima na strane jezike, s naglaskom na izdanja edicije Trilce iz Salamance , koja je rečene zbirke odjavila na španjolskom jeziku u prijevodu hispanistice dr. sc. Željke Lovrenčić. Kad je riječ o zbirci „Tigar“ predstavljena su izdanja na španjolskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, albanskom, makedonskom, rumunjskom i romskom jeziku, dok su glede „Afrike“ predočena izdanja na španjolskom, rumunjskom, engleskom i albanskom jeziku.

U programu događanja, uz domaćina književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića, sudjelovali su, književnik Ante Tičić, član DHK, i pjesnik Franko Sorić iz Zadra, te pjesnik i voditelj klape “Koporan” Nikola Marinović iz Poličnika. Tičić je biranim riječima otvorio jubilarnu 10. Multimedijalnu manifestaciju „Odisej pod murvom“, kazavši kako ova manifestacija daje naglasak Poeziji, „koja je zapravo isticanje svetosti, jer poezija kao sveti duh utjelovljeni, ima moć da kroz usredotočenost na nju spašava živote i usmjerava ka pozitivnom ishodu“. Franko Sorić govorio je stihove na španjolskom, a Nikola Marinović na ruskom jeziku. Uz domaćina T. M. Bilosnića, koji je čitao pjesme iz zbirki „Tigar“ i „Afrika“, nazočni pjesnici govorili su svoje stihove.

Program ove večeri sastojao se i od samostalne izložbe fotografija Tomislava Marijana Bilosnića iz ciklusa „Simboli Nona“.

Manifestacija “Odisej pod murvom” nastavlja se različitim programima u narednim danima od 12. do 22. kolovoza 2020. godine, prilagođena epidemiološkoj situaciji. Manifestacija se, inače upriličuje svake godine za Dan Velike Gospe, rođendana pjesnikove majke, i u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata, zaštitnice zemuničke župe i Dana Općine Zemunik Donji.