Dorijan Šikić u Alvoni

Šikićev izričaj neovisan je o okolini oslonjen isključivo na autoritet vlastitog poimanja likovnosti

Ovog je petka u Galeriji Alvona pred brojnom publikom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, otvorena izložba akrilika Dorijana Šikića Autoportreti.

Tomislav Mirković, autor predgovora kataloga izložbe, ističe kako je sam proces stvaranja važniji od samog djela te kako je Šikićev izričaj neovisan o okolini oslonjen isključivo na autoritet vlastitog poimanja likovnosti.

„Točka, linija, ploha, boja, mrlja, ekspresija, emocija, oruđe su kojim nadilazi likovnu predmetnost i lažnu reprezentaciju stvarnosti.

Apstraktni oblici kroz svoje međuodnose stječu osobinu opipljivosti te djeluju zaustavljeni u pokretu poput subjekata prikazanih na baroknim slikama. Sam prostor u kojemu obitavaju i žive ti neonski oblici dao bi se opisati kao praznina koja naglašava eruptivnu narav prikazane energije. Donekle strogi geometrijski oblici nalaze se u skladnom suživotu sa eksplozijama nesputanog poteza kista.

Kompozicije koje su naizgled poprilično jednostavne u sebi sadrže pravo malo bogatstvo raznovrsnosti nanosa boje u rasponu od lazurnosti do pastuoznosti; nanesena ponekad nježnim kratkim pokretima, a ponekad potezima koje bi se moglo opisati kao gotovo mačevalačkim. Hladni prostori udaljenog svemira tako bivaju napučeni raznovrsnim silama ujedinjenim jedino u svome koloritu.

Jasno je uočljivo kako je boja nanesena bez prethodnog miješanja na paleti, “fauvistički” u određenom smislu ali nadasve promišljeno. Jednostavni oblici i “sirove” boje su osnovni gradivni elementi ovih prizora  bestežinskog osjećaja.  Takozvano “konkretiziranje” osjećaja u svijesti znači u stvari konkretizaciju refleksije nekog osjećaja uz pomoć realne predodžbe

Prikaz vakuuma kroz koji se kreću tijela sačinjena od snopova neonske svijetlosti i užarenih mrlja plazme odvodi nas u mašti u najudaljenije predjele svemira gdje nama poznati zakoni fizike više ne vrijede.“

Dorijan Šikić diplomirao je 2016. na APU u Rijeci pod mentorstvom prof. Gorana Štimca. Osim slikarstvom bavi se izradom mozaika i land artom te je izlagao na više desetaka samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i regiji.

Pored slikarstvom Dorijan Šikić bavi se i glazbom te je od samog osnutka član ambijentalnog jazz baned „Če bo bo, če na na“ iz Rijeke uz Elvisa Devčića, Ivana Valušeka i Ivana Paulića. Previše je (tužne) tišine bilo na starogradskim ulicama ovog ljeta te su svojim muziciranjem, izvodeći vlastite obrade tradicionalnih napjeva šire regije, oduševili brojnu publiku ispred Galerije Alvona.

Izložba je realizirana uz potporu Županije Istarske i Grada Labina te se može razgledati do 22.kolovoza 2020.

Alis Šaina